Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kováčov únos sa posúva orgánom činným v trestnom konaní
Zdielať na

Kováčov únos sa posúva orgánom činným v trestnom konaní

BRATISLAVA / Únos Michala Kováča sa rozhodnutím Ústavného súdu dostáva od politickej moci k orgánom činným v trestnom konaní. Podľa právnikov je po takom čase možné očakávať všetko.

Rozhodnutím Ústavného súdu sa kauza únosu prezidentovho syna Michala Kováča dostáva od politickej moci k orgánom činným v trestnom konaní. Na verdikt si však ešte budeme musieť počkať. Možno rok a možno päť.

"Predseda Okresného súdu Bratislava III. pridelí vec náhodným výberom pomocou technických prostriedkov novému zákonnému sudcovi, nakoľko sudca, ktorý vo veci rozhodol pred jej zrušením, už nie je činný na Okresnom súde," povedal Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu.

Aký je scenár?

Podľa právnych expertov je najpravdepodobnejšou možnosťou to, že sudca nebude vec naťahovať a nariadi hlavné pojednávanie. To by znamenalo, že by sa obžalovaní už v dohľadnej dobe postavili pred súd. 

"Čo pokladám za menej pravdepodobný scenár, ale musíme ho pripustiť je, že nariadi predbežné prejednanie obžaloby a ďalej sa bude rozhodovať podľa trestného poriadku," uviedol právnik Peter Kubina. 

Zverejnená obžaloba uvádza trinástich mužov, ktorí mali byť pod vedením slovenskej informačnej služby. Boli to policajti, tajní agenti, vedenie SIS, ale aj civilný občan. Podľa expertky na trestné právo Lucie Kurilovskej nie je vylúčené, že niektorí z nich skončia vo väzbe: "Keď hrozí, že osoba sa bude vyhýbať trestnému stíhaniu napríklad pobytom v cudzine, utečie, bude sa skrývať, tak by predseda senátu mal zvažovať aj tieto okolnosti a zvažovať väzbu."

Podľa právnikov je po toľkých rokoch možné všetko. Na verdikt si však ešte nejaký čas počkáme. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy