Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Film Nehodní žitia? sa premieta v školách
Zdielať na

Film Nehodní žitia? sa premieta v školách

BRATISLAVA / Dokumentárny film Veroniky Homolovej-Tóthovej Nehodní žitia? o nacistickom programe eutanázie zdravotne postihnutých občanov mal premiéru v budove Národnej rady. Odvtedy uplynulo niekoľko mesiacov. V stredu si ho pozreli žiaci na Gymnáziu Ladislava Novomeského.

Projekt Nehodní žitia putuje a jeho tvorcovia ho predstavili aj bratislavským stredoškolákom. Stredoškoláci sa stretli s mladými telesne postihnutými ľuďmi, ktorí sa vlani v lete vybrali na vlastné oči vidieť továreň na smrť - Auschwitz.

"Videl som tváre mladých, ktoré reagovali veľmi silne pocitovo v momente, keď bežal film a potom zostalo také zaujímavé ticho," hovorí ambasádor projektu Robo Mikla. 

Študenti mali možnosť pýtať sa, no príliš veľká diskusia sa nerozprúdila. "To sa už nesmie do budúcnosti zopakovať. Bolo to hrozné, čo sa dialo a fakt sa to nesmie zopakovať," hovoria študenti.

"Fašizmus nie je o uniformách, heslách, o heilovaní, pochodovaní, o vlajkách, pretože to by znamenalo, že ak si dá fašista dole uniformu, už nie je fašista. Fašizmus je o ideológii/do tejto definície Kotlebova strana zapadá. Ak sa na to človek povie objektívne, bez emócií, čo tí ľudia hlásajú, sadne mu to do tej definície fašizmu. To, či toto reflektujú aj orgány činné v trestnom konaní neviem posúdiť, dúfam, že áno," povedal historik Jakub Drábik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy