Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odporcovia lovu veľrýb poliali červenou farbou ikonickú sochu Dánska
Zdielať na

Odporcovia lovu veľrýb poliali červenou farbou ikonickú sochu Dánska

KODAŇ / Odporcovia lovu veľrýb poliali červenou farbou sochu Malej morskej víly v dánskej metropole, Kodani. Podľa denníka The Local o tom informovala dánska polícia.

Ochrancovia prírody zanechali na chodníku pred sochou nápis, v ktorom Dánsko vyzývajú, aby chránilo veľryby pri pobreží Faerských ostrovov.

Faerské úrady umožňujú domorodcom v letnom období nekomerčný lov niekoľkých stoviek veľrýb, predovšetkým guľohlavcov čiernych. Ostrovania v lodiach veľryby obkľúčia a naženú ich do plytkých vôd zálivu, kde im pretnú chrbticu a nechajú ich vykrvácať. Mäso a vnútornosti si potom medzi sebou rozdelia. Táto tradícia zvaná Grindadráp, pri ktorej sa morská voda sfarbí do červena, siaha do 16. storočia.

V Dánsku, ktorého sú Faerské ostrovy súčasťou, je lov veľrýb zakázaný. Ostrovy sú ale autonómne provincií tejto európskej krajiny a jej právo masový lov guľohlavcov čiernych v rámci starej tradície povoľuje.

Predstavitelia dánskej radnice poliatie sochy Malej morskej víly odsúdili. "Národný poklad, ako je tento, by mali ľudia nechať na pokoji. Či už sa jedná o vandalizmus alebo o politicky motivovaný čin," vyhlásil Carl Christian Ebbesen.

Bronzovú sochu dievčatá v životnej veľkosti (160 centimetrov) pred 90 rokmi vytvoril dánsky sochár Edvard Eriksen na počesť hrdinky jednej z rozprávok Hansa Christiana Andersena. Od tej doby sa zaradila medzi hlavné pamätihodnosti dánskej metropoly. Odhaduje sa, že sa na Malú morskú vílu umiestnenú na móle Langelinie v Kodani príde pozrieť najmenej milión návštevníkov ročne.

Ako známy symbol je víla tiež častým terčom útokov vandalov. Mnohokrát ju poškodili, zvrhli, zbavili hlavy či ruky. Na protest proti žiadosti Turecka o členstvo v EÚ ju zahalili do moslimskej burky. Taktiež ju postriekali červenou a zelenou farbou.

Ebbesen povedal, že by polícia mala do budúcna zvážiť lepšiu ochranu sochy. Ako jeden z prostriedkov navrhol inštaláciu videokamier.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy