Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hydinári nazreli do jedální našich ministerstiev
Zdielať na

Hydinári nazreli do jedální našich ministerstiev

BRATISLAVA / Hydinári sa vybrali na inšpekciu na slovenské ministerstvá. Zaujímal ich pôvod mäsa na tanieroch pre viac ako 30 tisíc stravníkov. Situácia tam je, zdá sa, ešte alarmujúcejšia ako v školských jedálňach.

Paradox je, že zo všetkých ministerstiev to boli práve ministerstvá školstva, zdravotníctva či pôdohospodárstva, ktoré odmietli odpovedať na otázku, odkiaľ pochádza hydinové mäso v ich chladiacich boxoch. 

"Povedali, že ich jedálne prevádzkuje súkromná firma. Pritom iné ministerstvá nám tieto informácie dali aj keď sú v rukách súkromníkov," uviedol Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska. Zvyšné ministerstvá uviedli, že mäso dovážajú zväčša z Poľska. Tiež sa tam nájde mäso z Maďarska, Čiech, Brazílie a čoraz viac aj z Ukrajiny. 

Vývoz je pritom minimálny. Nie že by nebola vôľa, na svoj trh nás prirodzene pustiť nechcú. Poľské mäso je pritom podľa hydinárov oveľa nižšej kvality než mäso od slovenských chovateľov. Nevystopovateľný pôvod mäsa sa aj napriek prijatej legislatíve objavuje aj v mnohých reštauráciach. "Pri kontrolách sa vyskytujú opakovane nedostatky. Ako napríklad, že nie je na obale označenie mäsa, že sú v chladiacich boxoch bez obalu, nevedia vydokladovať pôvod mäsa,"  uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová.

Napriek tomu, že pokuty sa pohybujú do 20 tisíc eur, podnikatelia naďalej chyby opakujú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy