Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Policajti odhalili dva prípady korupcie. Aj vo vlastných radoch
Zdielať na

Policajti odhalili dva prípady korupcie. Aj vo vlastných radoch

DOLNÝ KUBÍN, MICHALOVCE / Polícia sa pochválila ďalším odhalením podplácania, a to dokonca vo vlastných radoch. Z korupcie v Dolnom Kubíne obvinili policajta a v Michalovciach zasa štátneho úradníka. Okrem toho je do dvoch korupčných káuz zapletených ďalších šesť ľudí.

Darčekové tašky spustili lavínu obvinení v Dolnom Kubíne. Spolu sedem osôb je obvinených z prijímania úplatku, z podplácania, z nepriamej korupcie a jeden z mužov aj zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Na to, aby sa dvaja muži, 60-ročný Stanislav a 45-ročný Ivan, stali oficiálnymi poľovníkmi, museli vykonať riadnu skúšku. Lenže k úspešnému zvládnutiu sa mali dopracovať inak, ako svojimi vedomosťami.

"Podplácaním vplývali na komisárov skúšobnej komisie a to tak, aby pri samotnej skúške bolo možné manipulovať a používať rôzne nedovolené pomôcky pri tejto skúške, respektíve vykonať ju podvodným spôsobom," povedal policajný prezident, Tibor Gašpar.  Medzi obvinenými je aj 48-ročný Peter, vedúci oddelenia dokladov polície v Dolnom Kubíne, a 60-ročný Ján, vedúci kancelárie tamojšej obvodnej poľovníckej komory. Riaditeľ kancelárie Slovenskej poľovníckej komory takéto korupčné správanie nestrpí, ako sa vyjadril.

Druhý prípad sa stal na východe Slovenska. Poľnohospodárske družstvo v Pinkovciach, má dlhodobý problém so zazmluvnením nájmu pôdy. Jeho vedenie zrazu dostalo nečakanú ponuku.  "Že keď chceme tieto pozemky, tak  treba dať 200 eur za jeden hektár. Čiže 10 000 eur," hovorí o korupčnej požiadavke Anna Sabová, predsedníčka družstva v Pinkovciach. 

Poľnohospodári sa s mužom, ktorý chcel úplatok, stretli osobne. Peniaze mu však nedali. Následne si možnosti urýchlenia overili v Michalovciach. Na pozemkovom fonde zistili, že o ničom nevedia. Do prípadu následne vstúpila polícia na základe oznámenia. Vyšetrovanie malo dokázať, že 35-ročný regionálny riaditeľ pozemkového fondu spolupracuje s 36-ročným mužom, ktorý oslovil poľnohospodárov. "Bola vykonaná zaisťovacia akcia s názvom Roľa, kde boli obidve osoby zadržané," vyjadril sa policajný prezident Gašpar.

Hoci nedošlo k reálnemu odovzdaniu sumy 10 000 eur, aj to podľa súčasných zákonov postačuje, aby boli obaja obvinení. Ide o nepriamu korupciu s trestnou sadzbou do troch rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy