Skoro jasno
15°
Bratislava
Voľby do Súdnej rady rozhodnú, akým smerom sa bude uberať slovenské súdnictvo
Zdielať na

Voľby do Súdnej rady rozhodnú, akým smerom sa bude uberať slovenské súdnictvo

BRATISLAVA / Viac ako 1300 sudcov v utorok rozhoduje o tom, aká bude tvár našej justície v najbližších rokoch. Volia si totiž svojich zástupcov do súdnej rady. A tá do veľkej miery dokáže ovplyvniť to či naše súdy konajú rýchlo a predovšetkým spravodlivo.

Súdnu radu, ktorá rozhoduje o tom, ako bude vyzerať slovenské súdnictvo, čakajú veľké zmeny. Sudcovia na celom Slovensku si dnes volia takmer polovicu jej členov. A očakávania sú veľké. Tí, čo získajú najviac hlasov môžu zásadným spôsobom ovplyvniť to, akým smerom sa naše súdy vydajú. Prieskumy hovoria jasne - takmer dve tretiny ľudí im nedôverujú a o doslova žalostnom stave dôveryhodnosti hovoria aj samotní sudcovia. 

"To je výsledok predchádzajúcich rokov, kedy justíciu ovládli tí, ktorí mali najväčší vplyv," hovorí predseda Rady Najvyššieho súdu, Peter Melicher. 

"Osobne som dala hlas tým, ktorí sa nebáli kritizovať pomery v justícii, prinášali riešenia a nebáli sa zastať kolegov, ktorí boli stíhaní za názor," priznáva sudkyňa Elena Berthotyová. 

Bývalý predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin nekandiduje. Údajne veľkú podporu však má jeho tajomník z čias, keď bol ministrom spravodlivosti.

Rozhodnutia súdnej rady majú vplyv na celú spoločnosť. Rozhoduje, kto môže byť sudcom a volí aj šéfa Najvyššieho súdu a v neposlednom rade má vplyv aj na ich etiku.

"Zlepšiť sa dá všetko, predovšetkým musíme dbať o to, aby slovenská justícia kvalitne pracovala a chránila spoločnosť," hovorí predsedníčka Najvyššieho súdu, Daniela Švecová. 

Hlasy sudcov z celého Slovenska musia previezť do centrály v Bratislave, sčítavať ich budú zrejme celú moc a výsledky by sme sa mali dozvedieť v stredu dopoludnia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy