Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Brnenskí onkológovia majú dôkaz, že vakcína na rakovinu funguje
Zdielať na

Brnenskí onkológovia majú dôkaz, že vakcína na rakovinu funguje

Archívna reportáž

BRNO / Nemocnica v Brne dokazuje, že je centrom onkologickej liečby pre dospelých a deti. Tamojší lekári hlásia skvelé výsledky v prevencii opätovného vzniku nádoru a darí sa im zachrániť deti, ktoré by ešte pred dvomi rokmi neprežili.

Pred rokom brnenskí detskí onkológovia oznámili, že vyvinuli vakcínu, ktorá cielene zabije nádor a pritom neubližuje ako napríklad chemoterapia. Už dnes majú hmatateľné dôkazy, že tento nový spôsob liečby skutočne funguje, píše portál iDnes.cz.

Brnenskí onkológovia sa ako jedni z mála v Českej republike venujú výskumu takzvanej imunoterapii. Tej vedci predpovedajú veľkú budúcnosť. Zaoberá sa ňou aj množstvo špičkových zahraničných vedcov.

Tím Kliniky detskej onkológie vo Fakultnej nemocnici Brno zaradil do programu takmer 30 detí. " Máme prvé nádejné výsledky u niektorých pacientov s vysoko rizikovými nádormi, ktorým táto liečba zjavne prospieva," uviedol prednosta kliniky Jaroslav Štěrba.

Podľa portálu iDnes.cz špeciálna vakcína okrem ničenia národov, môže prispieť taktiež k dlhodobej prevencii proti opätovnému vzniku nádorov. Podľa vedcov látka zostáva v tele pacienta niekoľko rokov a je schopná ubrániť telo pred ďalšou rakovinou.

Lekári pre každého pacienta vyvíjajú individuálne. Liečivo pripravujú v prostredí, ktoré je certifikované Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv pre bunkové terapie. "Lekári dieťaťu najskôr odoberú časť nádoru a taktiež jeho biele krvinky. V laboratóriu potom obe vzorky kultivujeme tak, aby výsledná vakcína aktivovala imunitnú reakciu organizmu proti nádoru," popísala prípravu vakcíny pre iDnes.cz prednostka farmakologického ústavu Regina Demlová.

Na Slovensku rastie počet transplantácie, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy