Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kauza nekvalitného Brazílskeho mäsa pokračuje
Zdielať na

Kauza nekvalitného Brazílskeho mäsa pokračuje

BRATISLAVA,PRAHA / S povinným testovaním na baktériu salmonely v certifikovaných laboratóriách prišli naši susedia. Obchodníci sú povinní dať vyšetriť všetky veterinárnych produkty z Brazílie. Teda nie len mäso, ale aj mäsové výrobky a vajcia.

Zatiaľ čo Česká veterinárna a potravinová správa zaviedla mimoriadne opatrenia, Slovenská republika sa k takýmto krokom v najbližšej dobe nechystá. V budúcnosti to ale úplne vylúčené nie je. "Pokiaľ by došlo k situácii, že by to bolo rizikové, uplatníme aj my všetky opatrenia,ktoré dovoľuje legislatíva,"  vyjadril stanovisko Štátnej potravinovej a verejnej správy Jozef Bíreš. 

Zatiaľ sa salmonelóza v mäse dovezenom na Slovensko neobjavila. Dôvodom bude zrejme fakt, že zásielky mäsa k nám najčastejšie chodia cez firmy, ktoré majú sklady v Čechách. Slovensko preto nariadilo sprísniť kontroly v skladoch aj spoločnostiach, ktoré distribuujú brazílske mäso. 

Ľudia jedia mäso menej

Po každej potravinovej kauze sa podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy ľudia začínajú o jedlo, ktoré majú na tanieroch viac zaujímať.Tento efekt trvá väčšinou pol roka, kedy ľudia čítajú obaly na potravinách, pýtajú sa v reštauráciách a sú oveľa opatrnejší.

Zvýšené kontroly strpčujú život najmä podnikateľom, ktorí mäso distribuujú. Finančnú ťarchu testovania im veterinári hodili na plecia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy