Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Pri Prešove sa zrútil policajný vrtuľník, zomreli dvaja hasiči
Zdielať na

VIDEO: Pri Prešove sa zrútil policajný vrtuľník, zomreli dvaja hasiči

PREŠOV / Na leteckej základni Vo Vyšnej Šebastovej (okres Prešov) vo štvrtok popoludní spadol policajný vrtuľník typu Bell 429. Na palube boli štyria ľudia - dvaja hasiči a dvaja policajti. Záchranári museli po páde oživovať všetkých štyroch členov posádky.

Vrtuľník padol vo vojenskom priestore letiska vo Vyšnej Šebastovej pri Prešove."Vo vojenskom priestore letiska v Prešove počas cvičenia padol policajný vrtuľník Bell429. Zrútil sa dvesto metrov od vzletu z výšky sto metrov. Štyri osoby utrpeli ťažké zranenia. Na miesto už smeruje aj minister vnútra," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Podľa polície bol pád špirálovitý. Jeden zo zranených hasičov na následky pádu vrtuľníka zomrel, druhý zomrel po prevoze do nemocnice. "Mladý muž bol v bezvedomí na umelej pľúcnej ventilácií. Utrpel ťažkú polytraumu, poranenia hlavy a hrudných orgánov. Naši lekári ho asi 50 minút resuscitovali, no zraneniam, ktoré boli nezlúčiteľné so životom, napokon podľahol," uviedla hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Ivana Stašková.

Obaja hasiči podľa informácií TV JOJ, ktoré oficiálne zatiaľ neboli potvrdené, viseli na lane. Obeťami sú dvaja hasiči Okresného riaditeľstva HaZZ v Prešove - jeho riaditeľ Radoslav L. a veliteľ družstva Peter T. 

Policajti sú vo vážnom stave

Dvaja policajti sú vo vážnom stave. Oboch policajtov hospitalizovali v prešovskej nemocnici. Jeden je na ARO, druhý na traumatológii.

Ako informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Prešove Renáta Cenková, jeden z nich je hospitalizovaný na oddelení úrazovej chirurgie. "Je stabilizovaný, pri vedomí, mimo ohrozenia života. Utrpel zlomeninu pravej stehennej kosti, zlomeniny pravých rebier ako aj tvárových kostí vpravo,“ dodala hovorkyňa. Druhý pacient je v bezvedomí na umelej pľúcnej ventilácii hospitalizovaný na ARO. Utrpel mnohopočetné zlomeniny ľavej dolnej končatiny a mnohopočetné zlomeniny tvárových kostí vľavo. "Je stabilizovaný, v kritickom stave,“ uviedla.

Pozrite si reportáž Daniely Jurekovej:

Príčiny nehody zatiaľ neznáme

Príčiny nehody zatiaľ nie sú známe a ani sa o nich na mieste pádu vrtuľníka nehovorilo. Napriek tomu, že vrtuľník padol zo stometrovej výšky, jeho kokpit zostal pomerne neporušený.

Poškodená je časť, kde sedeli piloti a strhlo aj listy rotorov. Tie pravdepodobne ulomilo po náraze na zem. Vyšetrovanie pádu by nemalo trvať dlho. Zostali zachované všetky čierne skrinky.

​Medzirezortná vyšetrovacia komisia

"Oboch som poznal a je to pre nás mimoriadne ťažké. V tejto chvíli chceme všetci, aj ich kolegovia, vysloviť úprimnú sústrasť ich rodinám. Budeme pri nich stáť tak, ako oni stáli pri všetkých ľuďoch, ktorých zachránili," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

"Je veľké množstvo svedkov, ktorí nehodu pri výcviku videli. Bude zriadená medzirezortná vyšetrovacia komisia ministerstva obrany, ministerstva vnútra aj zástupcov výrobcu a leteckého úradu," dodal Kaliňák.

Pozrite si brífing ministra vnútra Roberta Kaliňáka:

​Polícia zverejnila zábery z miesta nehody:

Minúta ticha v parlamente

Poslanci NR SR dnes podvečer hlasovanie začali minútou ticha za obete nešťastia, pri ktorom zahynuli dvaja príslušníci hasičského a záchranného zboru. Na minúte ticha sa dohodli na poslaneckom grémiu.

Skúsený pilot: Bol to výborný stroj

"Je to skoro úplne nový vrtuľník Bell 429, ktorý nedávno kúpila letka ministerstva vnútra. Je to posledný model Bell Helicopter. Ide o moderný, spoľahlivý, dvojmotorový, veľmi výkonný vrtuľník ideálny pre letku ministerstva vnútra," uviedol Jaroslav Pajdlhauser, dlhoročný pilot vrtuľníkov.

"Je momentálne najlepší na trhu. Nemá to žiadne problémy. Je tam veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa jednalo o technickú závadu, ale nedá sa to nikdy vylúčiť," dodal Pajdlhauser.

Ministerstvo vnútra dostalo prvý vrtuľník značky Bell 429 v auguste roku 2015. Slávnostne ho na letisku v Bratislave prevzal minister vnútra Robert Kaliňák. Stroj v letke nahradil jeden z dvoch letu neschopných ruských vrtuľníkov MI-171.
"Ide o najmodernejší stroj na trhu. Je najmladší, a tak najviac odráža požiadavky aktuálnej doby, ktorá je čím ďalej náročnejšia pre záchranárske jednotky," povedal pri preberaní vrtuľníka minister Robert Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy