Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Diaľnica D1 je po nehode už prejazdná. Vodič kamiónu dostal mastnú pokutu
Zdielať na

Diaľnica D1 je po nehode už prejazdná. Vodič kamiónu dostal mastnú pokutu

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Severná D1 medzi Liptovským Mikulášom a Ivachnovou je neprejazdná. V skorých ranných hodinách sa tam zrazili tri nákladné vozidlá.

Hrozivo vyzerajúca nehoda sa stala približne o štvrtej hodine ráno. "Predtým išlo nejaké menšie nákladné auto a odtrhlo tej cisterne zrkadielko, tak cisterna zastala a následne ten veľký kamión narazil do nej," opisuje nehodu jeden zo svedkov. 

Policajti po príchode na miesto nehody začali dopravu odkláňať na vedľajšie cesty. Vodiča zo zdemolovanej kabíny previezli do nemocnice s predbežne ľahkými zraneniami. Bolo veľkým šťastím, že miesto spolujazdca vedľa neho bolo prázdne. V opačnom prípade mohol mať silný náraz do zadnej časti cisterny tragické následky. Pri nehode došlo k úniku nafty z prerazených nádrží, aj z poškodenej cisterny. Podľa prvotných odhadov to mohlo byť až 7000 litrov.

"Po príjazde na miesto udalosti boli vodiči mimo vozidiel, momentálne pracujeme s pomocou príslušníkov zo záchrannej brigády na odčerpaní nafty z prasknutej nádrže," ozrejmil veliteľ zásahu Rudolf Macko.​​

Diaľnicu sprejazdnili krátko predpoludním, hasiči však naďalej zostávajú na mieste. Spolu s vodohospodármi sa z hladiny Liptovskej Mary snažia odstrániť naftu, ktorá sem unikla.

Prácu im mierne uľahčil priaznivý vietor, ktorý hnal naftu k brehu. Na člnoch položili desiatky metrov norných stien. Naftu posypali sorbentom a následne ju z člnov zbierali pomocou sietí. Hasiči súbežne postrekovali nájdené škvrny chemikáliami, ktoré umožnia ich šetrný rozklad.

Úhyn rýb vodohospodári nateraz nespozorovali, situáciu sa podľa nich v pomerne rýchlom čase podarilo dostať pod kontrolu. Vodič kamióna dostal od policajtov za nepozornú jazdu pokutu 650 eur. Škodu na vozidlách a náklade predbežne vyčíslili na 98 tisíc eur.

"Budeme aj naďalej monitorovať hladinu vodného diela. Norné steny necháme možno dva. tri dni, aby sme ešte prípadné preplachnutie týchto kanálov vedeli zachytiť," vysvetľuje Róbert Hok, riaditeľ Správy povodia Horného Váhu - Ružomberok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy