Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Špeciálne zariadenie v Harmony robí s deťmi zázraky
Zdielať na

Špeciálne zariadenie v Harmony robí s deťmi zázraky

BRATISLAVA / Prejsť pár krokov, zapnúť si gombík alebo sa samostatne najesť, je pre väčšinu z nás úplná samozrejmosť. Pre niekoho veľkým snom. Nie vždy sa sen premení na skutočnosť, ale v rehabilitačnom centre, ktoré sa venuje neurologickej rehabilitácii, majú aj takéto prípady. Liečba je ale nákladná, a mnohé rodiny by si ju bez sponzorov nikdy nemohli dovoliť.

Samuel je malý chlapec, no už v tomto veku ho donútil zdravotný stav pochopiť, ako dôležité je niečo, čo pre mnohých z nás je samozrejmosť, správne chodiť. "Je to jedinečné zariadenie v strednej Európe pre deti. Výsledky sú prezentované na svetových neurologických procesoch," vysvetľuje riaditeľ rehabilitačného centra Harmony Alojz Halás. Špeciálne zariadenie sa postaralo o výnimočné momenty.

Na úplne prvý prípad, kedy dovtedy nechodiaci chlapec odrazu prešiel pár krokov, sa nezabúda. "Po 40 terapiách sa postavil, stál, otočil sa a prešiel. Všetci sme plakali," opisuje Halás. Zlepšiť si motoriku pomáha deťom ďalšie špeciálne zariadenie. Centrum disponuje aj zariadením, ktoré nahrádza deťom štvornožkovanie. "Deti, ktoré preskočia chodenie po štvornožky, nemajú správne zapojené určité svalové funkcie," povedala primárka Stanislava Klobucká.

Zriaďovateľom centra, ktoré vzniklo pred 25 rokmi je nadácia Petra Dvorského Harmony. Všetky zariadenia by si ale nemohli zakúpiť bez ďalšej pomoci. "Preto sme sa rozhodli podporiť rehabilitačné centrum Harmony, lebo my ako nadácia vieme rodinám pomôcť finančne," informuje hovorkyňa nadácie J&T Gabriela Cabanová.Za sedem rokov sa pomoc vyšplhala na sumu 277 000 eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy