Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koniec slovenského medu? Parazit z Ázie zlikvidoval 700 miliónov včiel
Zdielať na

Koniec slovenského medu? Parazit z Ázie zlikvidoval 700 miliónov včiel

HUMENNÉ / Včelári majú problém. Po zime hlásia úbytky stoviek miliónov včiel. Likviduje ich invázny druh parazita dovezeného z Ázie. A naše včely si s ním poradiť nevedia. Medné výťažky sú preto na najnižšej úrovni za posledné polstoročie a aj naďalej to nevyzerá ružovo. Kvalitného slovenského medu je stále menej a menej.

Odhady slovenských včelárov sú mimoriadne kruté. Po zime hovoria o úbytku viac ako 700 miliónov včiel. "Na Slovensku minulý rok bolo evidovaných 270 tisíc včelstiev. Predpokladám že tento rok jarné stavy pôjdu pod 200 tisíc, čo už bude kritický stav," uviedol Jozef Mati zo Slovenského zväzu včelárov.

Aj keď za sebou máme krutú zimu, univerzitný docent Milan Kodrík, venujúci sa problematike včelárstva vysvetľuje, že tuhé mrazy sa pod to nepodpísali.

Nebezpečný škodca

"Tento rok je určite väčší úhyn včiel, ale príčinou nie sú silné mrazy v januári. Hlavným dôvodom, prečo včely hynuli, bolo neúmerné množstvo škodcu Klieštika včelieho," uviedol Milan Kodrík z Technickej univerzity vo Zvolene.

Klieštik je pritom mimoriadne nebezpečný. Má veľkosť asi ako zrnko maku a po rozmnožení dokáže za niekoľko týždňov zlikvidovať 10 tisíce včiel. Ide o invázny druh a liečba je problematická. Keďže je tento škodca pôvodne z Ázie, slovenská včera si s ním nevie rady. 

Pán Mati vidí problémy aj vo vlastných radoch. "Je veľa nezodpovedných včelárov, ktorí vôbec klieštika neliečia, nemajú vedomosti. Tento škodca nebol dobre liečený v minulom období," dodáva Jozef Mati zo Slovenského zväzu včelárov.

Historicky najmenej medu

A to spôsobilo, že sa rozmnožil do takej miery, že to bolo neúnosné. "Na Slovensku chýba asi 3 tisíc ton medu, dovážajú sa nekvalitné medy hlavne z tretích krajín, ktoré sú jedno euro za kilo, tým pádom naši včelári nemôžu konkurovať takýmto medom. To sú všetko pančované medy, tento med ani včielka nevidela," upozorňuje Jozef Mati.

Naši včelári musia zabrať. Z roka na rok sa totiž situácia rapídne zhoršuje. Medné výťažky boli na minimálnej úrovni za posledných 40 – 50 rokov. Takéto nízke výnosy ako minulý rok ešte neboli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy