Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Brno zakázalo Uber. Bratislava problém s taxikármi nerieši
Zdielať na

Brno zakázalo Uber. Bratislava problém s taxikármi nerieši

BRATISLAVA / Brnenský krajský súd zakázal tento týždeň činnosť alternatívnej taxislužbe Uber. Priklonil sa tak na stranu taxikárov, podľa ktorých je podnikanie americkej spoločnosti nelegálne. Zatiaľ čo v Brne sa s Uberom vysporiadali , v Bratislave sa za rovnakú dobu nezmenilo nič. Napätá situácia však trvá aj naďalej.

Po štrnástich mesiacoch a niekoľkých konfliktoch spoločnosť Uber v Brne končí. Mesto sa tak pripojilo k štyridsiatke ďalších vo svete, kde je služba zakázaná. Spoločnosť je rozhodnutím prekvapená a od Brna bude požadovať patričné vysvetlenie. 

Na rozdiel od bežných taxikárov, vodiči Uberu  napríklad nepoužívajú taxameter, cenu im vypočítava mobilná aplikácia, pričom nemajú vozidlá označené. Bez ohľadu na predbežné opatrenie krajského sudu v Brne, môže svoju činnosť Uber vykonávať napríklad v Prahe. Tam totiž prebieha klasické súdne konanie.

"Sľubovali, že budú dodržiavať zákony Českej republiky, ni je tomu tak, podviedli nás a v podstate podnikajú načierno," vysvetľuje primátorka mesta Praha Adriana Krnáčová. 

Na Slovensku zatiaľ žiadne súdne konanie nebolo. Oficiálne podala trestné oznámenie len jedna z taxi služieb a to ešte vlani vo februári. Trestné ako aj civilné oznámenie generálna prokuratúra presunula do pôsobnosti Krajskej prokuratúry v Bratislave. 

"Predmetná vec je preskúmavaná v rámci trestnej a netrestnej zložky prokuratúry a doposiaľ nám tieto neposkytli komplexne doklady pre spracovanie odpovede." Také je vyjadrenie Krajskej prokuratúry v Bratislave 

Mnohí taxikári sa spoliehajú na všeobecné záväzné nariadenie bratislavského magistrátu - to by malo regulovať nielen ceny bežných taxikárov ale aj tzv. uberákov. 

"Môže tu byť hocikto. Keď budeme jazdiť za férové ceny. my sa nebojíme konkurencie," hovorí Peter Fitos, konateľ jednej z taxi služieb v Bratislave. 

Magistrát však o žiadnej pripravovanej regulácii cien vraj nič nevie. Ministerstvo dopravy momentálne pripravuje analýzu, ktorá by mala zjednodušiť administratívu.Faktom ale je ,že situácia okolo Uberu u nás je viac než chaotická. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy