Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Tony brazílskeho mäsa dovezeného na Slovensko nemajú majiteľa. Na adrese je hotel
Zdielať na

Tony brazílskeho mäsa dovezeného na Slovensko nemajú majiteľa. Na adrese je hotel

BRATISLAVA / Tony nakazeného brazílskeho mäsa, dovezeného na Slovensku, nemajú majiteľa. Štátna veterinárna a potravinová správa zistila, že na uvedenom mieste adresy firmy sídli v skutočnosti hotel. Aby sa v budúcnosti zabránilo dovozu pochybného mäsa zo zahraničia, Únia hydinárov prišla s radikálnym návrhom.

V kauze brazílskeho mäsa dovezeného na Slovensko zistila štátna veterinárna a potravinová správa zaujímavé skutočnosti.Tony nakazeného mäsa putovali z Brazílie do Holandska, odtiaľ do Poľska a z Poľska na Slovensko. "Je nemožné vystopovať a preveriť skutočnosti, ak na adrese firmy v Brazílii v skutočnosti sídli len hotel. Toto je prípad čiernej prevádzky, ktorá vie narobiť veľké problémy," uviedol hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík.

Únia hydinárov navrhuje viacero opatrení ako zvýšiť kvalitu a bezpečnosť dovezeného mäsa zo zahraničia. "Určite by pomohlo, ak by sa zvýšila intenzita kontrol u veľkoobchodníkov a tiež zavedenie stáleho veterinárneho dozoru, kde sa mäso prebaľuje a rozrába," uviedol Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska.

Únia hydinárov taktiež navrhuje aj povinné označovanie krajiny pôvodu v jedálnych lístkoch vo všetkých reštauráciách. "Toto je nápad, s ktorým sa ministerka stotožňuje. Toto rozhodnutie ale nespadá pod Úrad verejného zdravotníctva," uviedol Machalík.

Informácie na jedálnych lístkoch

"Úrad verejného zdravotníctva sa povinnému označovaniu krajín pôvodu v jedálnych lístkoch zariadení spoločného stravovania nebráni. Uvítame tento návrh aj ďalšie možnosti označovania a spresnenia informácií pre spotrebiteľa," uviedla hovorkyňa UVZ Zuzana Drobová.

Výskyt brazílskeho mäsa v školských jedálňach je podľa únie hydinárov tým najväčším prešľapom a predísť sa mu dalo jednoducho. "Navrhujeme povinný nákup hydiny od domácich výrobcov. Aby bola zachovaná čerstvosť. Čerstvosť znamená deň po vyrobení. Nie balené prevážané či mrazené. Rodičia by sa mali pýtať, čo jedia ich deti," dodáva Daniel Molnár.

Podľa slov hovorcu ministerstva pôdohospodárstva, rezort plánuje vytvoriť obstarávaciu agentúru, ktorá by dozerala a kontrolovala školské jedálne, a zariadenia verejného stravovania.

Prečo Slovensko vôbec dováža mäso z Brazílie? Aké je cena skutočnej sliepky, ak náklady na prepravu znamenajú prelet cez pol zemegule? "Cena práce, krmivo, počet, kvalita. Za všetkým je zisk. A im sa to oplatí napriek preprave. Sú mimo EÚ. Tam platia úplne iné zákony o kontrole mäsa aj jeho kvalite," dodáva Daniel Molnár z Únie hydinárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy