Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Za liek nedodaný do 48 hodín hrozí pokuta 100 000 eur
Zdielať na

Za liek nedodaný do 48 hodín hrozí pokuta 100 000 eur

BRATISLAVA / Ak prídete do lekárne a liek, ktorý potrebujete nemajú, výrobca je povinný Vám ho dodať najneskôr do 48 hodín. Pokiaľ liek nedodá, hrozí mu pokuta do 100 000 eur, v prípade opakovania až milión eur.

Zohnať Fraxiparin, životne dôležitý liek na riedenie krvi, bol ešte pred pár mesiacmi obrovský problém. Naháňanie sa za nedostupnými liekmi by už od prvého apríla malo byť minulosťou. Pômocť má novela zákona o liekoch. Za nedodanie liekov na recept hrozia vysoké pokuty. Novela zákona o liekoch, ktorá vstúpila do platnosti od začiatku tohto mesiaca prináša tzv. emergentný systém. "Emergentný systém spočíva v tom, že ak lekáreň nevie zabezpečiť liek prostredníctvom štandardnej distrubučnej siete, teda že ho distribútori buď nemajú, alebo ho odmietajú dodať, môže sa obrátiť priamo na držiteľa registrácie, ktorý je na základe lekárskeho predpisu povinný dodať liek do 48 hodín," vysvetľuje Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Lekáreň zašle výrobcovi alebo distribútorovi anonymizovaný recept. Pokiaľ liek nedodajú, bude hroziť pokuta do 100 000 eur, v prípade opakovania až milión eur. Niečo podobné platilo aj doteraz. Lekárne mali 24-hodinovú lehotu na výdaj lieku pacientovi. Povinnosť však neplatila pre výrobcov a distribútorov. „Sankcie za nedodržiavanie boli veľmi nízke, a preto sa ani nedodržiavali,“ poznamenal Sukeľ. 

Podľa Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok túto prinesie táto novela zákona v praxi problémy. Dopady nového systému budú sledovať. Novela zákona nepočíta napríklad s tým, čo v prípade, ak liek dorazí do lekárne mimo prevádzkových hodín. Na Slovensku totižto máme len 4, ktoré sú otvorené 24 hodín 7 dní v týždni. Lekárnik však bude povinný prevziať dodávku kedykoľvek, aj v čase voľna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy