Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Antiradar aj rušička sú zakázané. Napriek vysokej pokute ich mnohí používajú
Zdielať na

Antiradar aj rušička sú zakázané. Napriek vysokej pokute ich mnohí používajú

BRATISLAVA / Antiradary a rušičky radarov sú síce u nás zakázané, ale niektorí vodiči ich veselo používajú ďalej. Vraj sa im to oplatí, keďže pokuta za takéto zariadenie je oveľa nižšia, ako tá, ktorú by dostali za rýchlu jazdu.

Nie sú povolené, a predsa ich mnohí používajú. Niektorí majú v aute hneď rušičku aj antiradar. Rušička funguje na laserové merače a antiradar funguje na radary, ktoré majú policajti pri EČV. Hlavný dôvod, prečo si vodiči tieto zariadenia zaobstarávajú, je jednoznačný - prekračovanie rýchlosti. "Priznávam, že na niekoľkých úsekoch diaľníc nedodržiavam stotridsiatku idem až do 200 kilometrov za hodinu, ale zase na druhej strane dodržiavam bezpečnosť," priznáva jeden z vodičov s rušičkou aj antiradarom v aute. 

Za používanie takýchto zariadení vám hrozí pokuta od 60 do 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov. Keď zaplatíte pokutu na mieste, tak maximálne 150 eur. Pre cestných pirátov je to však podstatne menej, ako by im policajti naparili za rýchlu jazdu.

Policajt môže veľmi rýchlo zistiť, že používate aktívnu rušičku, pretože jeho merač vyhodnotí meranie ako chybné. "V niektorých prípadoch mi chceli policajti uložiť pokutu za namontovaný antiradar, avšak keď sme si to vydiskutovali, tak zvážili, že nikto mi nedokáže, že je to antiradar. Pretože je to oficiálne montované ako parkovací senzor," hovorí vodič.  

Zistiť na mieste, či sa v aute nachádza radar alebo parkovací senzor je prakticky nemožné, ale policajti majú aj iné možnosti. "Policajt je oprávnený zaistiť na vykonanie potrebných úkonov vec, ak má podozrenie, že súvisí so spáchaním trestného činu, alebo priestupku," vysvetľuje Denisa Baloghová, hovorkyňa policajného prezídia. Vozidlo vám môžu zadržať až na 90 dní. Pokiaľ by sa podozrenie nepreukázalo a policajti by zobrali motorové vozidlo neoprávnene, potom sa, podľa právnika, môže tento vodič domáhať náhrady škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy