Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bojovník proti pesticídom chce, aby susedia hlásili úradu každý postrek
Zdielať na

Bojovník proti pesticídom chce, aby susedia hlásili úradu každý postrek

JASENOV / Muž z Jasenova žiada od svojich susedov, aby každú aplikáciu chemického postreku na rastliny na vlastnej záhrade hlásili úradu. Dokonca na nich preto zavolal políciu. Po obci sa pohybuje v tričku s nápisom „Som proti chemickým postrekom“ a obrátil sa aj na viaceré úrady. Tie však majú na jeho aktivity jednoznačnú odpoveď.

Pre chemické postreky muž na susedov viackrát zavolal aj políciu. So sťažnosťou sa obrátil tiež na viaceré úrady. Samosprávu žiada o všeobecné záväzné nariadenie, aby Jasenovčania museli postreky povinne vopred hlásiť úradu. "Keď sa môže sponzorovať futbal z obecných peňazí, tak sa môže sponzorovať i to, aby boli chemické postreky pod kontrolou, aby sa vedeli, kedy sa strieka, kedy sa môže striekať a čím sa v prvom rade strieka," trvá na svojom Vladimír Sovjak.

Starostka v tejto situácii nevidí riešenie. Zákon nič také neprikazuje. "My nemôžeme dať ľuďom povinnosti nad rámec zákona. Zákon tieto hnojivá nezakazuje, to je naozaj už riešenie inej problematiky," vysvetľuje Lucia Sukeľová, starostka obce Jasenov. Susedia pána Vladimíra sa vyjadriť nechceli, keďže nič nezákonné nerobia. Potvrdzuje to aj stanovisko Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho: "Záhradkári nemajú povinnosti nahlasovať použitie pesticídov na súkromných pozemkoch. Taktiež nie je povinnosť dodržiavať ochranné pásma vo vzťahu k susedným pozemkom".

Pani Sovjaková si uvedomuje, že navonok zrejme medzi ľuďmi veľké sympatie nevzbudzujú, no ich aktivita je v prospech všetkých, ako hovorí: "Ideme proti všetkým, ale mne sa zdá, že my ideme za všetkých, chceme pomôcť všetkým".

Podľa organizácie na ochranu životného prostredia je však skutočne potrebná systémová zmena, ktorá by využívanie škodlivých látok na Slovensku postupne zredukovala. Aj starostka Jasenova by videla cestu, ako dosiahnuť dohodu: "Dohoda so susedmi, osvetová činnosť, pôsobenie na verejnosť, aby nepoužívali takéto pesticídy, ale aby sa postrekovalo biologickými postrekmi".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy