Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Projekt elektronického monitoringu odsúdencov úplne prepadol
Zdielať na

Projekt elektronického monitoringu odsúdencov úplne prepadol

BRATISLAVA / Neefektívne využívanie elektronického monitoringu už tvrdo kritizuje aj Najvyšší kontrolný úrad. V tejto oblasti totiž urobil precíznu kontrolu. Výsledky sú fatálne a väznice praskajú vo švíkoch ďalej.

Zo správy Kontrolného úradu presne vyplýva, že počet elektronických náramkov zostal v porovnaní s obdobím pred realizáciou projektu takmer nezmenený. Okrem toho aj to, že systém vykazuje vysokú mieru neúčinnosti a neefektívnosti. Nie sú naplnené jeho základné ciele a prínosy pre spoločnosť.

Ide pritom o projekt s takmer 27 miliónovou investíciou. Elektronické náramky mali odľahčiť preplnené väznice a následne ušetriť peniaze zo štátnej pokladnice. Tak sa ale nestalo. "Využitie elektronického monitoringu osôb je minimálne. V roku 2016 bol počet kontrolovaných osôb len na úrovni 25 ľudí z cieľového počtu 2 000 osôb ročne. Z tohto počtu bol len ôsmim ľuďom udelený trest domáceho väzenia," vysvetľuje hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

"Som presvedčená, že ten problém je v myslení sudcov, čiže tých, ktorí môžu ukladať tresty," myslí si odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy