Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pred desiatimi rokmi zabila explózia v Novákoch osem osôb
Zdielať na

Pred desiatimi rokmi zabila explózia v Novákoch osem osôb

NOVÁKY, PRAHA / Mohutná explózia vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) v Novákoch, kde sa likvidovala munícia, zničila pred desiatimi rokmi, 2. marca 2007, budovy závodu. Vzniknutá tlaková vlna poškodila okná v okruhu niekoľkých kilometrov. S tragickou bilanciou osem ľudských životov a tromi desiatkami ranených sa táto udalosť stala dovtedy najväčšou priemyselnou tragédiou v novodobých dejinách Slovenska.

Podľa svedkov išlo o sériu troch silných výbuchov, ktoré bolo počuť do vzdialenosti desiatich kilometrov. Výbuch poškodil okná aj v Bojniciach či Prievidzi, vzdialených od Novákov asi desať kilometrov. Vtedajší slovenský minister obrany František Kašický v súvislosti s udalosťou ponúkol demisiu, ktorá však nebola prijatá. Najbližší príbuzní obetí dostali od vlády odškodné. Dva týždne po výbuchu bolo odvolané vedenie VOP, v apríli toho roku slovenská vláda ocenila záchranárov, hasičov a policajtov, ktorí pomáhali odstraňovať následky výbuchu.

Pozostatky poslednej obete boli nájdené až koncom júna 2007. Do práce v podniku sa medzitým vrátila väčšina z pôvodných takmer 400 zamestnancov. V januári 2010 podala krajská prokuratúra v Trenčíne obžalobu na päticu mužov, ktorí sú podľa nej zodpovední za výbuch v Novákoch. Proces v tejto veci ešte nebol ukončený.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy