Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Normálne počasie je minulosťou, čakajú nás len extrémy, tvrdí profesor z Oxfordu
Zdielať na

Normálne počasie je minulosťou, čakajú nás len extrémy, tvrdí profesor z Oxfordu

BRATISLAVA / Tešili ste sa, že sa počasie raz upokojí a teploty prestanú zo dňa na deň skákať aj o desať stupňov? Profesor Myles Allen z Oxfordskej univerzity pre vás má zlú správu. To, čo ľudia považujú za "normálne" počasie, už nepríde. Ľudia sa podľa neho majú pripraviť na extrémne teplotné výkyvy.

Profesor Allen to povedal v súvislosti s projektom CLIMATT, na ktorom spolupracuje s univerzitou University College Cork, Inštitútom pre výskum životného prostredia (ERI) a Agentúrou pre ochranu životného prostredia, vymenováva denník the Independent.

CLIMATT si ako oblasť, kde budú extrémne výkyvy počasia skúmať, vybral Írsko. "Normálne počasie, bez rýchlych výkyvov, ktoré sa menia presne podľa ročného obdobia, je minulosťou," tvrdí profesor, aby dodal: "Preto použijeme klimatické simulácie, aby sme zistili, ako sa bude počasie správať a ako k nemu najbližších 50 rokov budeme musieť pristupovať."

"Musíme tiež prísť na to, či budú krízové situácie kvôli počasiu v budúcnosti častejšie," doplnil Allena doktor Paul Leahy, špecialista na obnoviteľné zdroje z univerzity Univesity Collage Cork. "Preskúmame špecifické extrémne prejavy počasia a či ich klimatické zmeny nejako ovplyvnili," zmienil.

Doktor Leahy tiež dodal, že náš čakajú letá s minimom zrážok, ktoré môžu v určitých oblastiach viesť až k suchám a nedostatku vody. "Priemerné denné teploty budú v lete vyššie," povedal a dodal: "Pozorujeme to už niekoľko rokov. V zime naopak bude zrážok pribúdať. "

Súvisiace články

Najčítanejšie správy