Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cesta do Chorvátska zdražie. Pozrite sa, koľko zaplatíte za diaľnice
Zdielať na

Cesta do Chorvátska zdražie. Pozrite sa, koľko zaplatíte za diaľnice

BRATISLAVA / Vodiči, ktorí tento rok v lete pôjdu po chorvátskych diaľniciach k Jadranskému moru, sa musia pripraviť na citeľné zdraženie mýtneho. Informoval o tom server Večernji.hr.

Zdraženie bude dvojakého druhu. V prvej etape sa vyrovnajú ceny na diaľnici vedúcej na juh do Dalmácie alebo na východ k srbskej hranici s vyššími kilometrovými sadzbami autostrády zo Záhrebu na Istrii. V letnej turistickej sezóne potom bude ešte na diaľniciach spravovaných štátnymi spoločnosťami zvláštna sezónna prirážka desať percent.

Frekventovaný úsek z chorvátskej metropoly do Splitu, ktorý dnes stojí vodiča osobného auta 174 kún (23,43 eur), po novom vyjde na 183 kún (24,84 eur). S letnou prirážkou bude prejdenie jednej z najčastejšie využívaných častí chorvátskych diaľnic stáť 201 kún (27,01 eur).

Zmena ceny by sa nemala týkať diaľnice A2 od prechodu Macelj na slovinsko-chorvátskej hranici do Záhrebu, v ktorom drží štát menšinový podiel a kde neplatia elektronické škatuľky pre platbu mýta ENC. S nimi majú dnes vodiči v turistickej sezóne zhruba o pätinu nižšie sadzby.

Chystaným zdražením mýta, pod ktorým ešte chýba podpis premiéra Andreja Plenkovica, vláda v Záhrebe vyhovie požiadavke Svetovej banky. Tá týmto krokom podmienila poskytnutie pôžičky, ktorou Chorvátsko reštrukturalizuje dlhy z výstavby diaľnic, pohybujúce sa rádovo v miliardách eur. Minulá chorvátska vláda vedená sociálnymi demokratmi síce uvažovala o tom, že by dlhy vyriešila dlhodobým prenájmom diaľnic, tieto plány ale nakoniec vzali nazmar.

Ceny mýtneho v Chorvátsku v roku 2016:

Diaľnica Úsek Mýtne pre osobné auto
A1 Záhreb-Split 174 HRK
A2 Záhreb-Macelj 48 HRK
A3 Záhreb-Lipovac 122 HRK
A4 Záhreb-Gorican 42 HRK
A5 Záhreb-Osijek 116 HRK
A6 Záhreb-Rijeka 70 HRK
A7 Rupa-Rijeka 8 HRK
A8 Rijeka-Pula 54 HRK
A9 Pula-Umag 43 HRK
ost na ostrov Krk 35 HRK

Zdroj: Highwaymaps.eu

Súvisiace články

Najčítanejšie správy