Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Darovaním dvoch percent z dane môžete záchrániť život
Zdielať na

Darovaním dvoch percent z dane môžete záchrániť život

SLOVENSKO / Páčilo by sa vám rozhodovať o svojich daniach? Napriek tomu, že ide o určite lákavú víziu, na Slovensku túto možnosť využíva stále iba minimum daňovníkov. Pritom aj dve percentá, ktoré môžeme darovať na dobročinné účely, vedia často zachrániť život alebo zmeniť osud tých, ktorí tieto peniaze potrebujú.

Minulý rok bol z hľadiska darovania časti našich daní historický. "Na 2 % sa vyzbieralo viac ako 61 miliónov eur," uviedla hovorkyňa finančnej správy Patrícia Maciková.

Táto suma by však mohla byť oveľa vyššia. Chuť darovať je, no vo finálnej fáze akosi zlyhávame.

Peniaze prepadnú

O možnosť darovať 2 % z dane síce požiada väčšina daňovníkov, no napokon ju využijú iba niektorí. Na Slovensku totiž platí, že daní sa chce každý zbaviť čo najrýchlejšie a akýkoľvek úkon navyše môže byť neprekonateľná prekážka. "Ak tak neurobia, tak 2 %, ktoré by mohli niekomu pomôcť, vlastne prepadnú," vysvetľuje predsedníčka OZ Malíček Ľubica Kaiserová.

"Najčastejšou chybou býva, že zamestnanci zabudnú v stanovenej lehote odoslať dokumenty na daňový úrad," dodáva expertka na dane a odvody Alica Orda Oravcová.

Ako postupovať

Pritom je to také jednoduché. Zamestnanec, ktorý sa rozhodne darovať 2 % z dane, posiela vyhlásenie svojmu daňovému úradu najneskôr do 30. apríla nasledujúceho roka.

U podnikateľov zase stačí vyplniť celé daňové priznanie a možnosť darovať im zostane aj po presunutí daňovej povinnosti na neskorší termín. Vyhlásenie na podanie 2 % je súčasťou daňového priznania.

Pomoc druhým

Viaceré organizácie sú od týchto peňazí závislé a bez nich by mohli sotva pomáhať. Týka sa to napríklad aj Občianskeho združenia Malíček, ktoré zastrešuje rodiny s predčasne narodenými deťmi.

"Aby sme mohli aj nejakým materiálnym spôsobom pomôcť rodinám, nemocniciam, alebo každému, kto to potrebuje," dodáva Ľubica Kaiserová z tohto občianskeho združenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy