Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
New York Times prirovnáva Borisa Kollára k Donaldovi Trumpovi
Zdielať na

New York Times prirovnáva Borisa Kollára k Donaldovi Trumpovi

Google News Button Sledovať správy

NEW YORK, BRATISLAVA / Slovensko je opäť pretriasané v celosvetových médiách. Prestížny americký denník The New York Times si tentokrát všimol lídra strany SME rodina Borisa Kollára. Americký denník urobil zoznam bývalých biznismenov, ktorí sa dostali do politky a majú podobnú rétoriku ako nový americký prezident Donald Trump.

Po úspechu Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách sú v krajinách strednej a východnej Európy na vzostupe známi podnikatelia, ktorí sa vrhajú do politiky.

Rovnako ako šéf Bieleho domu sa riadia väčšinovým názorom verejnosti a sľubujú skoncovať so súčasnou vládnucou garnitúrou. Je medzi nimi aj český minister financií Andrej Babiš ale slovenský líder strany SME RODINA Boris Kollár, napísal americký denník The New York Times.

Babiš

Babiš je podľa denníka bezpochyby najznámejším podnikateľom premeneným v politika v strednej Európe. Muž všeobecne považovaný za najhorúcejšieho kandidáta na post budúceho premiéra odmieta porovnanie s Trumpom, ktorého označuje za zlého biznismena. Dodáva však, že s novým lídrom USA má spoločný odpor k migrácii a sklon hovoriť politicky nekorektné veci, uviedol newyorský denník.

Okrem Babiša sa do zoznamu dostal aj slovenský politik Boris Kollár, poľský predajca automobilov Zbigniew Stonoga či srbský stavebný magnát Bogoljub Karić.

Kollár

O Kollárovi denník píše, že so svojím hnutím Sme Rodina šokoval, keď získal vo voľbách 11 kresiel v slovenskom parlamente. Denník píše, že Kollár používa euroskeptickú a protimigračnú rétoriku. Bývalý podnikateľ priťahuje bulvárne média podľa New York Times aj preto, že má desať detí s deviatimi rôznymi ženami.

Pán Kollar, bohatý obchodník, tvoril jeho vlastnú politickú stranu vlani - MSP Rodina, alebo "my sme rodina" - a šokoval slovenský zriadenie zarábať 11 kresiel v 150-sedadla národnej rady krajiny na platforme liberálneho ekonómie, Euro-skepticizmus a prudký odpor voči zvýšenou imigráciou. Jeho slogan: ". Ver mi, ja nie som politik" Známy tabloid postava a mediálne celebrity, pán Kollar má 10 detí z deviatich rôznych matiek.

Boris Kollár v New York Times

Boris Kollár v New York Times

New York Times

​Odpočúvanie

Stonog nazval svoju politickú stranu svojím menom, avšak na rozdiel od Kollára do parlamentu neprenikol a tak teraz šíri svoje protiimigračné názory pomocou svojho webového denníka. Jeho zrejme najznámejším počinom bolo zverejnenie záznamov odpočúvania poľskej tajnej služby, ktoré viedli k pádu niekoľkých ministrov minulej vlády.

Karić sa do srbskej politiky vrátil vlani po tom, čo strávil niekoľko rokov v zahraničí v obavách z vyšetrovania svojho údajného zapojenia do organizovaného zločinu. Jeho hnutie Sila Srbska podľa Karičových slov v posledných mesiacoch nabralo desaťtisíce nových členov. Špekulácie o tom, že bude kandidovať v tohtoročných prezidentských voľbách, však zatiaľ odmieta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy