Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
MAPA kriminality Slovenska: Kde je najbezpečnejšie miesto na život?
Zdielať na

MAPA kriminality Slovenska: Kde je najbezpečnejšie miesto na život?

SLOVENSKO / Páchajú trestné činy viac muži alebo ženy? V ktorých regiónoch sa stáva najviac zločinov? Polícia zverejnila mapu kriminality. Za posledné roky sa veľmi nezmenila.

"Medzi regióny s najvyšším počtom trestných činov patrí Bratislava a Košice," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

Mapu kriminality však ovplyvňuje niekoľko faktorov. Napríklad sociálne a ekonomické vplyvy. V bohatších regiónoch je väčší priestor napríklad na ekonomickú kriminalitu ako v chudobnejších.

Cezpoľní páchatelia

Podľa okresov sa najviac trestných činov, až 4 500, stalo v košickom okrese a 3 680 ich bolo v okresne Trnava. Naopak najmenej ich bolo v okresoch Svidník a Stará Ľubovňa.

Najväčšiu mieru na celkovom čísle majú samozrejme miestni páchatelia. Niektorým okresom však môžu štatistiku nepríjemne upravovať aj tí cezpoľní.

"Najmä kvalifikovaní páchatelia sa presúvajú v teritóriach. Trestnú činnosť páchajú zvyčajne na cudzom území, kde sú ľahšie anonymní a ľahšie sa schovajú," vysvetľuje Jozef Meteňko z Katedry kriminalistiky a forenzných vied Akadémie Policajného zboru. 

Najmä muži

MAPA: Najtmavšie sú okresy s najvyšším počtom trestných činnov. So sýtosťou farby postupne ubúda aj ich počet v iných okresoch. Celkovo u nás polícia za rok 2016 eviduje takmer 70 tisíc trestných činnov.

​Každý trestný čin má svojho páchateľa. Z tých, ktorý boli vypátraní v minulom roku bolo 84 percent mužov a 16 percent žien.

V minulosti ženy netvorili ani desatinu zo všetkých páchateľov. Prevažujú teda vždy muži, keďže sú najmä na násilnú trestnú činnosť, fyzický zdatnejší. Tak ako má každý trestný čin svojho páchateľa, má aj obeť. V minulom roku bol pomer mužov a žien takmer vyrovnaný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy