Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Minister dopravy sa pýta, ako ministerstvo financií ušetrí stámilóny pri obchvate Prešova
Zdielať na

Minister dopravy sa pýta, ako ministerstvo financií ušetrí stámilóny pri obchvate Prešova

BRATISLAVA / Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek požiadal prezidenta Andreja Kisku o stretnutie v blízkom čase, na ktorom ho chce informovať o výsledkoch rokovaní so zhotoviteľom stavby juhozápadného obchvatu Prešova na diaľnici D1.

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most - Híd) žiada rezort financií o detailný rozpis medializovaného objemu usporených financií pre ich navrhované riešenie dopravnej situácie v Prešove. Analytický tím ministerstva financií, čo posudzuje projekty z hľadiska Hodnoty za peniaze, tvrdí, že celkové riešenie dopravy v Prešove a okolí by po zmene trasy obchvatu na východný okraj mesta mohlo vyjsť asi o štyristo miliónov eur lacnejšie.

Érsek osobne informoval Kisku o pripravovanej výstavbe obchvatu Prešova ešte na jeseň minulého roku.

"Dnes (v stredu) som ho listom opäť ubezpečil, že s verejnými financiami nakladám zodpovedne a dôkladne zvažujem všetky kroky a podrobne analyzujem, či sú prostriedky vynaložené efektívne, tak, ako sa vláda zaviazala v projekte Hodnota za peniaze," povedal Érsek.

Investovalo sa už 50 miliónov eur

Projekt diaľničného obchvatu D1 Prešov, západ - Prešov, juh v dĺžke takmer 8 kilometrov je pripravený na výstavbu aj vzhľadom na možnosť čerpať prostriedky zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Plánovanie tohto diaľničného úseku podľa rezortu dopravy podporujú aj najnovšie dopravné prieskumy a analýzy, pričom na jeho prípravu sa už investovalo takmer 50 mil. eur.

"Vzhľadom na doteraz vynaložené investície a aktuálny stav prípravy diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R4 ministerstvo dopravy žiada rezort financií o podrobné zdôvodnenie, ktoré ho viedlo k záverom riešenia dopravy v meste Prešov východným obchvatom," uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká.

Žiada detailný rozpis financií

Ministerstvo zároveň žiada o detailný rozpis medializovaného objemu usporených financií pre navrhované riešenia vo vzťahu k súčasnému riešeniu v podobe diaľnice D1 a severného obchvatu na rýchlostnej ceste R4, ktoré preferujú ministerstvo dopravy a výstavby, Národná diaľničná spoločnosť, Prešovský samosprávny kraj a mesto Prešov. Súčasné riešenie je podľa rezortu dopravy v súlade s platnými územnými plánmi a má takmer všetky potrebné povolenia.

Pozrite si pondelkovú reportáž o prešovskom obchvate.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy