Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenky podstupujú rovnakú operáciu ako Angelina Jolie
Zdielať na

Slovenky podstupujú rovnakú operáciu ako Angelina Jolie

BRATISLAVA / V roku 2013 celý svet šokovala Angelina Jolie, keď si dobrovoľne z dôvodu vysokého rizika rakoviny nechala vziať obidva prsníky, a potom ich znova vymodelovať. Vďaka nej sa o takzvanej preventívnej mastektómii dozvedela široká verejnosť, nielen tí, ktorých sa to bytostne dotýka. Tento zákrok sa robí aj u nás. Musí ho však odporučiť lekár, keď je na to skutočný dôvod a riziko rakoviny je veľmi vysoké.

Estera dostala rakovinu skôr, než zistila, že je vysoko riziková pacientka. "Mala som rakovinu prsníka, a potom som mala pozitívnu genetiku," opisuje Estera. Tvrdí, že zdravie je veľmi dôležité, ale dôležitá je aj ženskosť. Väčšinu pacientiek tvoria ženy už po onkologickej liečbe. "Naše pracovisko rekonštrukciu prsníka, ako takú, robí niekoľko desiatok rokov. Môžeme hovoriť o 40 pacientkách mesačne. 

Zákrokov z preventívnych dôvodov nie je u nás veľa, ich počet ale rastie. "Narastá ten počet aj tým, že sa robí osveta," informuje doktor Martin Boháč. Zákrok odporučí až genetik, ktorý riziko vyhodnotí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy