Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Slovensku vypukla chrípková epidémia
Zdielať na

Na Slovensku vypukla chrípková epidémia

BRATISLAVA / V sobotu oznámil Úrad verejného zdravotníctva, že na Slovensku vypukla chrípková epidémia. Vyplýva to z jeho dát, ktoré zverejnil aj na svojej webovej stránke. Lekári diagnostikovali tento týždeň chrípku u takmer 11 tisíc ľudí. Keď to porovnávame s predchádzajúcim týždňom, výskyt chrípky narástol až o tretinu.

Ako uvádza Úrad verejného zdravotníctva na svojej stránke, najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji, najnižšiu v Banskobystrickom kraji. Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine u detí do 5 rokov.

Podľa hygienikov ukážu až najbližšie týždne, či bude epidémia ešte narastať alebo už dosiahla svoj vrchol. 

Nárast o 30 percent

Chrípku hlásilo 63 percent lekárov pre deti a dorast a 51 percent praktických lekárov pre dospelých. Najviac hlásení od lekárov zaznamenal Úrad verejného zdravotníctva v Trenčianskom a v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji.

Chrípku a chrípke podobné ochorenia nahlásili v 10 745 prípadoch, čo predstavuje 14,5 percent z celkového počtu hlásených ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 30,1 percent.

Chrípkové prázdniny

Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Najviac chorých bolo vo veku až 15 - 19 rokov. Pre choroby vyhlásili takzvané chrípkové prázdniny v 109 školách alebo škôlkach.

Výskyt chrípky v tomto týždni 2017 stúpol vo všetkých vekových skupinách. Chorobnosť v súčasnosti už presiahla úroveň epidemického prahu vo všetkých krajoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy