Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAKA zadržala advokáta Viktora Križiaka, známeho aj z kauzy Sýkorovci
Zdielať na

NAKA zadržala advokáta Viktora Križiaka, známeho aj z kauzy Sýkorovci

BRATISLAVA / Trestný právnik Viktor Križiak, ktorý je známy zastupovaním mužov, pôsobiacich v slovenskom podsvetí a v závažných kauzách a prípadoch, je podľa zistení TV JOJ v cele predbežného zadržania už viac ako 24 hodín.

Podľa informácií TV JOJ z prostredia vyšetrovania, dôvodom zadržania renomovaného advokáta Viktora Križiaka, má byť údajne podozrenie z marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Podľa dostupných informácií sa policajti domnievajú, že advokát mal doručiť poštu svojmu klientovi, ktorý je väzobne stíhaný a väzba takéto doručovanie pošty zakazuje. Ide o prípad dunajskostredského podsvetia, v ktorej Križiak zastupuje jedného z obvinených.

Väzba

TV JOJ je v kontakte s advokátmi, ktorí v tomto prípade už svojmu kolegovi Viktorovi Križiakovi robia právny servis - zastupujú ho v rozbehnutom trestnom konaní.

Podľa zistení TV JOJ z advokátskeho prostredia, sa má spracuvávať políciou návrh na väzobné stíhanie Viktora Križiaka. Polícia chce pravdepodobne zamedziť tomu, aby došlo k ovplyvňovaniu svedkov alebo pokračovaniu v trestnej činnosti. 

"Samotné konanie, ktorého sa dopustil obvinený spočívalo v tom, že vykonával zasielanie osobnej korenšpondencie z väzby smerom k osobám, ktoré sa nachádzali mimo ústav na výkon väzby a to aj opačne, kedy táto korešpondencia neprešla kontrolou zo strany orgánov činných v trestnom konaní a súčasne obsahovala informácie, ktoré boli spôsobilé ovplyvniť vyšetrovanie, čím maril výkon kolúznej väzby v prebiehajúcom trestnom konaní. " uviedol riaditeľ NAKA Peter Hraško.

Sýkorovci

Podľa Križiakovho advokáta Tomáša Rosinu, s ktorým TV JOJ komunikuje, je Viktor Križiak obvinený a má sa nachádzať na oddelení Policajného zboru Národnej kriminálnej agentúry v Bratislave. Jeho klient tvrdí, že obvinenie policajný vyšetrovateľ vzniesol na neho preto, lebo zastupuje svojho klienta v prípade dunajskostredského podsvetia. Križiak sa domnieva, že polícii zákonným spôsobom sťažuje dokazovanie a preto sa ho takto snažia dostať z prípadu.

Križiaka už v minulosti polícia takýmto spôsobom zadržala napríklad v roku 2012 - išlo o prípad mafiánskeho klanu takzvaných Sýkorovcov. Polícia vtedy Križiaka zadržala priamo na Špecializovanom trestom súde v Pezinku pred pojednávacou miestnosťou.

Pred súdom

V súvislosti s aktuálnym zadržaním právnika už polícia vykonala zaisťovacie úkony. O väzbe by mal rozhodovať po naštudovaní spisu príslušný sudca najneskôr do pondelka. Zaistenie Križiaka je pre prečin, za ktorý hrozí trest od 0 až 2 roky.

Jeho advokát považuje jeho zadržanie a obvinenie za absurdné. Podľa informácií TV JOJ, mal Križiak nedávno vážne zdravotné problémy, pre ktoré skolaboval a bol hospitalizovaný v nemocnici. Pri piatkovom zadržaní políciou mal pri sebe lieky v injekčnej forme, o ktorých vyšetrovateľa okamžite informoval.

Nemocnica

Nie je preto vylúčené, že Križiak sa musel podrobiť lekárskemu vyšetreniu a polícia mu musí umožniť lekársku starostlivosť. TV JOJ sa snaží zistiť, či sa nachádza zadržaný advokát v niektorej z bratislavských nemocníc.

Je zaujímavé, že v rovnakom prípade z Dunajskej Stredy už polícia pre rovnaký trestný prečin, ako u Križiaka, obvinila iného trestného advokáta, ktorého vyšetrovateľ chcel väzobne stíhať. Tomu sudca nevyhovel. Podľa Tomáša Rosinu je aj zdôvodnenie obvinenia Križiaka nejasné a veľmi všeobecné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy