Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mandle obsahovali osemnásobne prekročenú hodnotu karcinogénnej látky
Zdielať na

Mandle obsahovali osemnásobne prekročenú hodnotu karcinogénnej látky

SLOVENSKO / V predajni reťazca Kaufland v Spišskej Novej Vsi našli hygienici nebezpečné polkilové balenie pražených a solených mandlí. Vo vzorke bolo zistené nadlimitné množstvo aflatoxínov, ktoré patria medzi najsilnejšie známe karcinogény. Nebezpečné mandle pochádzajú zo Spojených štátov a ich výrobcom je bratislavská spoločnosť Encinge.

Regionálni veterinári vykonali odber vzorky výrobku "Mandle v škrupine pražené, solené" v  500 gramovom balení, výrobná dávka: E08160124C. Vo vzorke bolo zistené vyše osemnásobne nadlimitné množstvo aflatoxínu B1 = 67,7 µg/kg (limit = max. 8,0 µg/kg) a takmer osemnásobne nadlimitné množstvo sumy aflatoxínov B1, B2, G1, G2 = 77,1 µg/kg (limit = max. 10,0 µg/kg). 

Aflatoxíny sú toxické a patria medzi najsilnejšie známe karcinogény, z dvadsiatich druhov sa štyri nachádzajú aj v potravinach. Produkujú ich rôzne plesne, z čoho najnebezpečnejšia je pleseň Aspergillus flavus, ktorá je v prírode bežná. Bývajú ňou kontaminované rôzne potraviny, najčastejšie orechy ako mandle, pistácie, vlašské orechy, či kokos, ale aj obilniny a olejoviny, vrátane arašidov či slnečnice. Modifikované aflatoxíny možno nájsť v mlieku a mliečnych výrobkoch. Problematickým je až nadlimitná hodnota. 

Aflatoxíny majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele s veľmi vážnymi následkami; poškodzujú pečeň a môžu vznikať zhubné nádory. Výskyt aflatoxínov bol daný do súvislosti s výskytom rakoviny pečene v tých krajinách, kde výraznejšie konzumujú stravu s vysokým obsahom aflatoxínov. Hoci mykotoxíny sú toxické len pri konzumácii vo veľkom množstve, prijímanie malých dávok aflatoxínov počas dlhého obdobia môže tiež ohroziť zdravie. To je dôvod, prečo štátny dozor nad zdravotnou nezávadnosťou potravín sleduje množstvo aflatoxínov v potravinách.

"Spracovateľ nám momentálne poskytuje všetky informácie, kde boli tieto mandle aj zapracované do výrobkov a kde boli predávané," povedal Jozef Bíreš, riaditeľ štátnej a veterinárnej správy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy