Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mladík zavraždil deväť ľudí, dostal trest smrti
Zdielať na
Krimi

Mladík zavraždil deväť ľudí, dostal trest smrti

CHARLESTON / Porota v Spojených štátoch v utorok odsúdila Dylanna Roofa, ktorý pred dvoma rokmi v Charlestone zastrelil v kostole deviatich ľudí, na trest smrti. Podľa amerického ministerstva spravodlivosti je Roof prvým človekom, ktorý dostal na federálnej úrovni trest smrti za zločin z nenávisti.

O Roofovej vine rozhodla porota v decembri, teraz určila formu trestu. Vyberala medzi doživotným väzením a absolútnym trestom, ktorý pre deväťnásobného vraha požadovala obžaloba. Všetkých dvanásť porotcov sa zhodlo na uložení najvyššieho trestu.

Nič neľutuje

Dvadsaťdvaročný Roof 17. júna 2015 vnikol do kostola Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi v Charlestone a začal strieľať do ľudí. Medzi obeťami bol miestny pastor a osem veriacich. Zabíjaním Afroameričanov chcel Roof podľa svojich slov dosiahnuť návrat segregácie a rozpútať rasovú vojnu.

Pri procese zazneli slová, ktoré si Roof zapísal počas pobytu vo väzení do denníka. "Chcel by som povedať celkom jasne. Neľutujem, čo som urobil. Neplánujem sa nikomu ospravedlniť a nevyroním jedinú slzu pre ľudí, ktorých som zabil," citovala CNN zápisky vraha.

​Mladý muž, ktorý sa v záverečnej časti procesu obhajoval sám, už skôr uviedol, že nemieni proti uloženiu trestu nijako protestovať. Ani v utorok nepožiadal porotu, aby jeho život ušetrila. "Mohol by som súd požiadať o doživotie namiesto popravy, ale nie som si istý, či by to prinieslo nejaký osoh," skonštatoval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy