Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kostolný kríž ohrozoval ľudí, zasahovať museli hasiči
Zdielať na
Krimi

Kostolný kríž ohrozoval ľudí, zasahovať museli hasiči

PREŠOV / V obci Terňa v Prešovskom okrese sa na kostolnej veži ohol veľký medený kríž. Visel vo výške takmer 30 metrov a hrozilo, že spadne. V pondelok sa ho pokúsili pomocou ťažkej techniky zložiť, ale fúkal silný vietor.

Veľký medený kríž visel na kostolnej veži vo výške približne 30 metrov. Miestni obyvatelia si ho všimli už v pondelok ráno. "To by narobilo pohromu, keby padol na dav ľudí," povedal Mikuláš Stašek, obyvateľ obce. Zlomený kríž sa pokúšali zvesiť už v pondelok, no pre nepriaznivé počasie to museli odložiť. "Kríž bol na takých rúrkach, tie sme museli odpíliť aby sme kríž uvoľnili," povedal Matúš Ivanecký, zasahujúci hasič.

V utorok sa počasie umúdrilo. Bolo takmer bezvetrie, no stále boli veľmi nízke mínusové teploty. S výsuvnou plošinou sa hasiči dostali až k miestu, kde konštrukcia povolila a kríž bol otočený smerom k zemi. "Museli sme použiť výškovú techniku a lezecké prostriedky, aby sme ho dostali dole," dodal Matúš Ivanecký. Zásah hasičov trval viac ako dve hodiny. Nebolo to jednoduché, no napokon sa im viac ako dvojmetrový kríž podarilo vo výške a mrazoch bezpečne odpojiť a dostať na zem. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy