Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vianoce sú za rohom, takto vyzerala zlatá nedeľa na Slovensku
Zdielať na

Vianoce sú za rohom, takto vyzerala zlatá nedeľa na Slovensku

BRATISLAVA / Katolíci aj evanjelici v nedeľu zapálili štvrtú adventnú sviečku a to znamená, že do príchodu Vianoc zostáva len pár dní. Zlatá nedeľa sa v súčasnosti spája najmä s nákupmi a typickým predvianočným zhonom.

Zlatú nedeľu v najsevernejšej obci Slovenska oslavovali tradične. Ráno do kostola, a potom na remeselnícke trhy. "My všetci pracujeme v zahraničí a človek príde domov a teší sa, je to naozaj príjemné," povedal návštevník. Na zlatú nedeľu sa pripravovali aj tí najmenší. Po vyučovaní vyšívali, lepili, maľovali a výťažok pôjde deťom na Ukrajinu, kde je vojna. "Peniaze, ktoré za tieto výrobky dostaneme venujeme deťom na Ukrajine, lebo tam zúri vojna," hovoria deti.

V hlavnom meste boli klasicky plné nákupné centrá. Ľudia nakupovali darčeky pre svojich najbližších. Táto tradícia siaha na začiatok 20. storočia. "V podstate vtedy boli obchodné domy a hlavne bol nedostatkový tovar. Zlatá nedeľa sa kedysi spájala predovšetkým s dlhým radom pred obchodom," povedala etnoligička Katarína Nadaská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy