Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodičia opúšťajú svoje deti aj pre pohlavie, nadácia TV JOJ sa rozhodla pomôcť
Zdielať na

Rodičia opúšťajú svoje deti aj pre pohlavie, nadácia TV JOJ sa rozhodla pomôcť

BRATISLAVA / Dôvody, aby rodič opustil svoje dieťa sú rôzne. Niekedy je ťažké uveriť tomu, že rodič opustí dieťa, len preto, že rodičia chceli namiesto dievčatka chlapca. Aj takéto príbehy zažívajú v pôrodniciach Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Ročne tam matky nechajú až 50 nechcených detí. Nadácia TV JOJ sa rozhodla pomôcť.

Malého chlapčeka opustili rodičia hneď po narodení, keď otvoril svoje oči, videl matku naposledy. Teraz bojuje o život úplne sám, bez lásky od svojich najbližších. "Bábätko je veľmi nezrelé, má veľké problémy s dýchaním," povedala Darina Chovancová, prednostka novorodeneckej kliniky UNB.

Lekári a sestry robia pre malé bábätko všetko, čo je v ich silách. No lásku a materské mlieko, ktoré malé dieťa od svojej biologickej matky potrebuje, mu nahradiť nevedia. Malý chlapček je len jeden z 50 detí, ktoré rodičia z rôznych dôvodov nikdy nezoberú domov. "Niekedy je to zdravotný stav, sociálna situácia, ale stretli sme sa už aj s tým, že rodičia sa nestotožnili s pohlavím dieťatka a preto si ho nezobrali," dodala Darina Chovancová prednostka novorodeneckej kliniky UNB.

Ich rodinou sa potom dočasne stávajú lekári a sestry na neonatologickom oddelení, ktorí im dávajú nielen lásku, ale aj veci, ktoré potrebujú. Šťastím je, že im s tým pomáhajú niektoré mamičky, ktorým zachránili dieťa v minulosti.

Týchto vecí nikdy nie je dosť a tak sa nadácia TV JOJ rozhodla pomôcť. Vďaka peniazom, ktoré venovali známe osobnosti v šou Uhádni môj vek, sestričky nakúpili potrebné veci a samozrejme sa nezabudlo ani na nenarodené detičky. "Tie deti, ktoré nemajú rodičov dostanú kufrík, do ktorého im napíšeme, ako sa po narodení adaptovali, koľko vážili, odfotíme ich a pošleme fotku do ďalšej starostlivosti," dodala Darina Chovancová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy