Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vyvážame potravinové suroviny za facku a draho dovážame hotové potraviny
Zdielať na

Vyvážame potravinové suroviny za facku a draho dovážame hotové potraviny

BRATISLAVA / Aj to málo produktov, ktoré na Slovensku vyprodukujeme, vyvezieme do zahraničia. Tam z toho vytvoria hotové potraviny a tie putujú opäť k nám, ale už za inú, vyššiu cenu. Konkrétny vinník vraj známy nie je. Isté je, že produkcia viacerých potravín na Slovensku z roka na rok klesá a tak sa nachádzame na chvoste členských štátov Európskej únie.

“Veľkú časť produktov, ktoré kupujeme v potravinách tu nefinalizujeme. Čiže napríklad mliečne výrobky, bravčové mäso, hydina, vajcia. Nejakým spôsobom sa u nás nespracovávajú,“ hovorí Michal Feik, hovorca ministerstva pôdohospodárstva.

Päť litrov mlieka u nás vyprodukujeme približne za 1,50€

Jeho výkupná hodnota je ale menšia a tak ho do zahraničia predáme zhruba za 1,25 €. No a z rovnakého množstva spravíme jeden kilogram syra, ktorý na Slovensko dovezieme za približne 10 eur.

Aj preto podľa posledných štatistických údajov dostupných na eurostate patríme k štátom, ktoré produkujú v rámci Európskej únie najmenej potravín.

Od roku 2007 poklesla výroba pečiva o 21 percent, syry o 20 percent a výrobky z mäsa o 13 percent. Nájsť ale jedného vinníka tejto situácie je vraj nemožné.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy