Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mrazivá noc nás čaká aj v nedeľu. Teploty klesnú na -16°C
Zdielať na

Mrazivá noc nás čaká aj v nedeľu. Teploty klesnú na -16°C

BRATISLAVA / Nedeľná noc bola studená, v dolinách a kotlinách až do -14 °C. Oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá vyčistila oblohu, utíšila vietor, priniesla intenzívne vyžarovanie, ktoré spôsobilo pokles teploty na mnohých miestach severného Slovenska pod -10 °C. Prečítajte si predpoveď počasia meteorologičky Najlepšieho počasia Miriam Jarošovej.

Pondelok

Chladno však bolo aj v nížinách, kde teplota klesla na -4 až -8 °C. Veľmi podobná noc nás čaká aj z nedele na pondelok. Aj pondelkové ráno budeme hľadať rukavice, aby nám mráz nezaliezal za nechty, keď budeme čistiť okná na autách, alebo čakať na autobus. 

"Najnižšia teplota sa pozoruje v noci okolo východu slnka a to zajtra vychádza nad obzor po 7.00 hod, zažijeme na vlastnej koži teplotu od -6 do -12°C, na severe, v dolinách a kotlinách miestami až do -16°C," upozorňuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Prichádza práva zima

Nad ránom sa ale začnú viac objavovať hmly alebo sa bude mračiť nízkou oblačnosťou a to by mohlo spomaliť pokles teploty. Pondelok bude slnečný, denná teplota na severe okolo -3 °C, na juhu do 4°C.
Mohli by sme skonštatovať, že týždeň, ktorý máme pred sebou, nám prinesie pravú zimu. V stredu a vo štvrtok sa môžu na severe a východe objaviť snehové prehánky. V noci bude naďalej mrznúť, ale mrazy budú na juhu povolovať. 

Husté hmly bez slnka

Zmení sa totiž poveternostná situácia a postavenie riadiacich tlakových útvarov voči nášmu územiu. Vo štvrtok sa tlaková výš presunie viac nad Balkán a po jej zadnej strane k nám vo vyšších vrstvách atmosféry začne od juhozápadu až západu prúdiť teplý vzduch.
"Ale netešte sa, teplý vzduch prináša inverziu v zimnom polroku. Preto sa budú v nižších polohách vyskytovať časté hmly, ktoré sa udržia po celý deň. V piatok môže byť nočná teplota od -1 do -7 °C a oblačno až zamračené nízkou oblačnosťou, cez deň početné hmly a slnko iba ojedinele," dodáva Miriam Jarošová. Denná teplota by mohla dosiahnuť od 0 do 4°C, pri slnečnej oblohe okolo 6 °C. Uvidíme a aj upresníme v ďalších dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy