Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Predpoveď počasia: Pripravte sa na poriadnu zimu
Zdielať na

Predpoveď počasia: Pripravte sa na poriadnu zimu

BRATISLAVA / Momentálne prežívame nadpriemerne teplé počasie , netypické pre záver novembra. Na mnohých miestach krajiny sme prekonávali dlhodobé teplotné rekordy. Nie sú to normálne teploty, aj napr. 21.11. máme v okolí Žiliny a na severe Oravy teplotu na hodnote 16°C.

"V najbližších dvoch dňoch bude stále pokračovať teplé počasie, ale teploty už nebudú atakovať dlhodobé teplotné rekordy. Budú síce vyššie nad dlhodobým klimatickým priemerom, ale k rekordom im bude pár stupňov Celzia chýbať," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Pribudnú totiž hmly a nízka oblačnosť, ktorá bude brániť vzostupu teploty vyššie nahor.

Arktický vzduch

V nedeľu sa ale situácia začne meniť. Bude zamračené, bude pršať na viacerých miestach. Cez naše územie bude postupovať od severozápadu na juhovýchod výrazný studený front, ktorý bude spojený s tlakovou nížou nad severozápadom Ruska. Za ním k nám začne prúdiť od severu studený arktický vzduch.

"Prejaví sa to už počas nedele. Hranica sneženia poklesne. V noci a ráno bude ešte na hranici 1 500 metrov, popoludní už vo výške asi 800 metrov. Takže v nedeľu večer sa na Kysuciach, Orave už začne belieť," dodáva Miriam Jarošová. Teplota v nedeľu dosiahne od 3 do 8°C, na juhu západného a stredného Slovenska ešte do 10-11°C. Rozfúka sa severozápadný vietor do 30, v nárazoch okolo 50 km/h.

Snehové prehánky

Pondelok sa budeme budiť do úplne iného týždňa. Ráno studené, veterné, ostrý vzduch od severu bude poriadne cítiť. Premenlivá oblačnosť prinesie početné snehové prehánky na mnohé miesta Slovenska, na severe bude aj trvalejšie snežiť a podľa dnešných modelov môže spadnúť do 3 až 7 cm snehu.

Denná teplota v pondelok dosiahne od -3 °C na severe po 5°C na juhu prevažne stredného Slovenska. Bude silno veterno, chladno a pri snežení a vetre sa budú vytvárať na severe snehové jazyky. Vo veľmi podobnom duchu sa bude odohrávať aj počasie v utorok a stredu. Denná teplota sa udrží pod nulou na severe, na juhu vystúpi do 5°C. Ak ste ešte neprezuli auto, mali by ste to cez víkend stihnúť. Nech ste na ďalšiu dávku zimy pripravení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy