Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Toxickú skládku vo Vrakuni začnú sanovať v druhej polovici 2017
Zdielať na

Toxickú skládku vo Vrakuni začnú sanovať v druhej polovici 2017

BRATISLAVA / Likvidácia toxickej skládky z bývalých závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni bude stáť 20 až 25 miliónov eur, pričom tieto prostriedky sa budú hradiť z operačného programu Kvalita životného prostredia. Po zasadnutí vlády to povedal Boris Susko, štátny tajomník ministerstva životného prostredia (MŽP), ktoré bude za sanáciu tejto nebezpečnej skládky zodpovedné.

Zodpovednosť MŽP za sanáciu štyroch environmentálnych záťaží v lokalitách, kde bolo zastavené konanie o určení tzv. povinnej osoby, dnes schválila vláda. V prípade vrakunskej skládky musí teraz MŽP predložiť na okresný úrad harmonogram prác podľa už vypracovaného projektu sanácie, nasledovať bude proces verejného obstarávania, pričom s likvidáciou skládky by sa malo začať v druhom polroku budúceho roka. "Všetko závisí na tom, ako bude prebiehať verejné obstarávanie," konštatoval Susko.

Chemická skládka sa nachádza na rozhraní mestských častí Bratislava - Ružinov a Vrakuňa na ploche cca 4,65 hektára. V období rokov 1966-1980 tu bolo uložených viac ako 90-tisíc metrov kubických odpadu bez vybudovania nepriepustných tesniacich prvkov. Po sprevádzkovaní vodného diela Gabčíkovo v roku 1992 začala hladina podzemnej vody stúpať, čo spôsobilo, že v roku 1996 dosiahla nielen zónu kontaminovaných hornín, ale aj samotný chemický odpad.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy