Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
17. November: Deň, keď sa všetko zmenilo
Zdielať na

17. November: Deň, keď sa všetko zmenilo

BRATISLAVA / Viete prečo je vo štvrtok štátny sviatok? Túto otázku sa novinári pýtajú každý rok pred 17. novembrom mladých ľudí a ich odpovede sú každý rok rozpačité. Ľudia, ktorí pred 27 rokmi stáli na námestiach nedokážu pochopiť, ako sme za necelých 30 rokov mohli zabudnúť na to, za čo bojovali naši a starí rodičia.

"Žiakom treba povedať, že to bol zvrhlý komunistický teror, ktorý je porovnateľný s nacizmom. Tak, ako sme sa my v detstve učili o nacizme a fašizme, tak by si mala budúca generácia stavať svoju slobodnú budúcnosť na odpore voči totalitným režimom. Je pre mňa nepochopiteľné, že sa na školách na toto zabudlo," povedal Milan Kňažko.

Najnovšie prieskumy ukazujú, že na prednovembrovú minulosť dnešná mládež často spomína v dobrom. Mnohí mladí ľudia by totiž privítali prácu pre každého či dostupné bývanie. Lenže podľa sociologičky to nie je o režime. "Skôr by táto nostalgia nemala byť odsudzovaná, ale mala by sa stať inšpiráciou pre politikov," povedala sociologička Zuzana Kusá. 

O tom, čo sa stalo 17. novembra 1989 treba hovoriť a možno by nebolo zlé, častejšie sa kriticky pozrieť aj na to, či sme možnosť, ktorú sme vtedy dostali, uchopili správne. "Sme znovu v situácii, kde neplatí rovnosť pred zákonom. Kde neexistuje kontrola verejnej moci. Kde je uprednostňovaná stranícka príslušnosť pred odbornosťou. Kde občan je na poslednom mieste," dodal Milan Kňažko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy