Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rodičia, ktorých dieťa skončilo v nemocnici, už platiť poisťovni nemusia
Zdielať na

Rodičia, ktorých dieťa skončilo v nemocnici, už platiť poisťovni nemusia

BRATISLAVA / Najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku už nevymáha peniaze od rodičov dieťaťa, ktoré omylom požilo lieky počas návštevy u starej mamy. Za následnú návštevu pohotovosti a jednodňovú hospitalizáciu mali zaplatiť vyše 1 100 eur. Poisťovňa svoju faktúru odôvodnila tvrdením, že rodičia zanedbali starostlivosť.

Pavlovičovcom prišla 2. augusta výzva od Všeobecnej zdravotnej poisťovne na zaplatenie 1 149 eur. Vtedy bolo vyjadrenie poisťovne jednoznačné.

"Na základe uvedených skutočností a všetkých informácií, ktoré mala poisťovňa k dispozícií, dospela k dôvodnému predpokladu, že zo strany rodičov došlo k zanedbaniu náležitého dohľadu nad maloletým dieťaťom," uviedla vtedy hovorkyňa Petra Balážová.

"Ja sa necítim byť vinný z toho, z čoho ma obvinili a to, že som nezodpovedný rodič. Pretože nezodpovedný rodič nevolá 112, nezodpovedný rodič nezoberie dieťa hneď a nejde s ním na pohotovosť. Nikto sa neprišiel pozrieť, či už takéto prípady u nás boli," obhajoval sa otec a poistenec Pavol Pavlovič.

Upustili od platby

Medializáciou sa situácia zmenila. Pavlovičovci využili 15-dňovú lehotu na odvolanie a dohodli si stretnutie s právnikom poisťovne.

"Dali sme im nejaké doplňujúce fotografie, povedali sme so svokrou, čo sa stalo a na základe tých skutočností došlo k odpusteniu toho žiadania tej platby," informoval Pavlovič.

Varovný prst

Rodine pomohli v tomto prípade dva fakty. Ten prvý bol hlavne to, že ich dcéra nepožila život ohrozujúci liek. "A že to bolo prvýkrát tak teda, že upúšťajú od toho vymáhania pohľadávky. Ale bol taký zdvihnutý varovný prst, že ak sa to stane druhýkrát, môže to mať následky horšie ako tentokrát," dodáva otec.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa prehodnotila na základe podnetu rodičov maloletej pôvodne zistený skutkový stav daného prípadu na základe čoho od úhrady upustila," potvrdila Balážová.

"Každému by som odporučil, aby sa nevzdával, aby sa hneď nezľakol a aby s poisťovňou hneď nejakým spôsobom komunikoval," radí Pavlovič.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy