Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zverejňovanie platov na Slovensku? Nie sme vyzretá spoločnosť, tvrdí expert
Zdielať na

Zverejňovanie platov na Slovensku? Nie sme vyzretá spoločnosť, tvrdí expert

BRATISLAVA / V západnej Európe existuje zaujímavý spôsob, ako zistíte, koľko zarába váš kolega. Zamestnanci sa totiž na to podľa pokynov a smerníc únie, môžu priamo opýtať svojho šéfa. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť diskriminácii žien, ktoré na rovnakých pozíciách zarábajú menej.

Priemerne berú ženy v Únii o 16 percent menej ako muži. “Slovensko až v poslednej pätke s rozdielom až 21,1 percenta,“ hovorí Jana Cappello hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.  

Podľa čoho sa jednotlivé krajiny správajú, je záhadou. Vysoký rozdiel v platoch majú aj vyspelé krajiny, ako Nemecko, či Rakúsko. Komisia už v roku v 2014 vydala rôzne odporúčania ako bojovať proti tejto nerovnosti. “Jednou z možností je vyžiadanie si údajov o plate kolegov,“ hovorí Jana Cappello.

Plat je tabu

Na Slovensku je výška platu medzi kolegami tabu. "Plat zamestnanca je tajná informácia a nemá ju zdieľať nikomu. Skoro ani rodine," hovorí Miroslav Dravecký, projektový manažér platy.sk.

Napríklad v Nemecku sa na kolegov plat budú môcť spýtať ľudia vo firmách nad 200 zamestnancov. Vo Fínsku, Estónsku, či Írsku sa na to môžu popýtať vo všetkých spoločnostiach. Zmenu chystá od budúceho roka aj česká ministerka práce. Vo firmách nad 50 zamestnancov by sa mali zverejňovať priemerné platy na jednotlivých pozíciách.

Slovensko v tomto smere zmeny nechystá. “Je to považované za veľmi citlivú tému, ktorá by možno bola kontroverzná a kontraproduktívna,“ hovorí Michal Stuška, hovorca ministerstva práce.

"Myšlienka je to veľmi milá, ale spoločnosť musí byť na to vyzretá," dodáva Miroslav Dravecký. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy