Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Posledné zbohom Kováčovi (†86). Na pohreb príde aj Zeman s Klausom
Zdielať na

Posledné zbohom Kováčovi (†86). Na pohreb príde aj Zeman s Klausom

BRATISLAVA / Štátny pohreb Michala Kováča bude vo štvrtok. Zo zahraničných hostí sa na štvrtkovom pohrebe zúčastnia český prezident Miloš Zeman a exprezident Václav Klaus.

Vo štvrtok napoludnie budú päť minút vyzváňať zvony v celej Bratislave. Smútočný sprievod sa v tomto čase začne presúvať z Bratislavského hradu na predné nádvorie Prezidentského paláca. Cestu Palisádami budú lemovať príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Rakvu prevezú vojaci podľa historických tradícií na lafete delostreleckej húfnice.

Počas smútočného sprievodu bude zahalená štátnou vlajkou a bude ju ťahať vojenské vozidlo. Okolo lafety budú pochodovať príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky. Na záver smútočného sprievodu budú pochodovať tri vojenské útvary: 60 vojakov pozemných síl, 60 vojakov vzdušných síl a 60 vojakov špeciálnych síl. Približne o 13:00, po hymne a minúte ticha, počas poslednej rozlúčky na nádvorí Prezidentského paláca, zaznie 20 delostreleckých sálv z nábrežia Dunaja.

Po rozlúčke v Prezidentskom paláci telesné pozostatky Michala Kováča prevezú na civilnom vozidle na zádušnú omšu do Dómu sv. Martina, kam je pozvaná aj verejnosť. Pri Dóme sv. Martina bude tiež umiestnená veľkoplošná obrazovka, ktorá bude vysielať celý priebeh štátneho pohrebu od 11:00.

Príslušníci čestnej stráže stoja pri rakve s telesnými pozostatkami exprezidenta Michala Kováča počas verejnej rozlúčky v Rytierskej sále Bratislavského hradu:

SITA

​Omšu odcelebruje Zvolenský

Zádušnú omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský. Slovom budú na prezidenta Michala Kováča spomínať prezident Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Pavol Demeš a nevlastný brat prezidenta, historik Dušan Kováč. S hudobnou vsuvkou vystúpi sopranistka Simona Houda Šaturová. Prvé čítanie bude mať herečka Monika Hilmerová.

Prezident Michal Kováč bude pochovaný v kruhu najbližšej rodiny na Ondrejskom cintoríne, bez prítomnosti médií a verejnosti. Na pohrebe budú aj zástupcovia Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy