Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tehotná Veronika má problém s exekúciou, vyšetrenia u lekárov si musí platiť sama
Zdielať na

Tehotná Veronika má problém s exekúciou, vyšetrenia u lekárov si musí platiť sama

BRATISLAVA / Manželia z juhu Slovenska čakajú bábätko a starostí majú vyše hlavy. Lenže nesúvisia iba s tehotenstvom. Ich hlavným problémom je, že museli vyhlásiť osobný bankrot. A dlžoby sa im nahromadili aj v zdravotnej poisťovni. Viaceré gynekologické vyšetrenia si preto musí mamička hradiť sama. Podľa lekárov vraj nie sú nevyhnutné. Budúci rodičia však majú tak málo peňazí, že si napríklad nemôžu dovoliť ani rozbor krvi.

Veronika je v 16. týždni tehotenstva. Po dvoch spontánnych potratoch čakajú s manželom druhé dieťa. Síce neplánovane, ale tešia sa naň, aj keď žijú v nútenom finančnom režime.

"Obidvaja sme vyhlásili osobný bankrot. Robili sme tesárske roboty a veľa peňazí nám nevyplatili zamestnávatelia zo zahraničia. A tak sme sa zadĺžili," vysvetľuje Veronika.

Pod nútenou správou sú už tretí rok. Veronike končí materská s prvým synom. Manžel je zamestnaný, ťahá dvanástky. Zarobené peniaze rozdeľuje správca konkurznej podstaty. Na domácnosť im necháva len zákonom danú čiastku, ostatné ide veriteľom. Aj v zdravotnej poisťovni sú vedení ako dlžníci.

"Všetky peniaze idú správcom a na súd na splatenie dlhov. Dvadsať rokov platíme odvody, aj zdravotné a teraz ma počas tehotenstva nechcú ošetriť," dodáva budúca mamička.

Podľa zákona má dlžník uverejnený v zozname dlžníkov, právo len na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti. "Vedený konkurz neznamená, že by sme mali povinnosť tohto dlžníka vymazať z tohto zoznamu," uviedol hovorca zdravotnej poisťovne Matej Štepiansky.

Ak by aj mala peniaze nazvyš, 800-eurovú dlžobu v zdravotnej poisťovni si nemôže zaplatiť. Podľa Veroniky bude ich oddlženie trvať roky. Nemôžu si dohodnúť splátkový kalendár so zdravotnou poisťovňou priamo, ale sprostredkovane cez súd.

O tom, či je zdravotná starostlivosť odkladná, alebo neodkladná, primárne rozhoduje ošetrujúci lekár pacienta. V tomto prípade ide o vyšetrenie v súvislosti nielen so zdravím matky, ale aj dieťaťa, ktoré nosí pod srdcom. "Všetky výkony počas tehotenstva sú vykazované, fakturované na meno matky. Nenarodené dieťa v zmysle verejného zdravotného poistenia ešte nie je poistenec," dodal hovorca zdravotnej poisťovne.

"Krvné testy stoja 78 euro a keďže musíme odkladať všetky peniaze pre súd, nemôžeme si ich zaplatiť," dodáva Veronika.

Návrh novely v parlamente

Ministerstvo zdravotníctva expresne pripravilo novelu. Podľa nej by nárok na plný rozsah zdravotnej starostlivosti mali mať aj tí, na ktorých majetok bolo vyhlásené konkurzné konanie.

"Danú novelu sme pripravili aj z toho dôvodu, aby v budúcnosti k takýmto a podobným prípadom nedochádzalo. Návrh novely je momentálne v parlamente a predpokladaná účinnosť novely je od 1. januára 2017," upresnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Luptáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy