Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Spor o koňa za 25 tisíc eur. Trénerka mala vykastrovať Rodena bez súhlasu majiteľov
Zdielať na

Spor o koňa za 25 tisíc eur. Trénerka mala vykastrovať Rodena bez súhlasu majiteľov

BRATISLAVA / Robte, čo uznáte za vhodné. Pre tieto slová sa sporia majitelia anglického plnokrvníka, s trénerkou, ktorá ho mala pripraviť na dostihovú kariéru. Trénerka podľa majiteľov dala vykastrovať koňa Rodena bez ich dovolenia. Majitelia teraz od bývalej trénerky svojho koňa žiadajú náhradu škody. Mal vraj hodnotu až 25-tisíc eur.

Anglický plnokrvník Roden. Kôň, ktorý mal údajne pred chirurgickým zákrokom hodnotu až 25 000 eur. Jeho majitelia to dokladujú zmluvou o budúcej zmluve s chovateľom koní z Leopoldova, ktorý ho chcel odkúpiť na ďalšiu plemenidbu. Lenže dnes je už zmluva neplatná, pretože Roden je na tento účel neopoužiteľný.

"Dozvedeli sme sa 5 týždňov po kastrácii, že my nemáme žrebca, ale valacha," hovorí majiteľka koňa Katarína Nemčeková, ktorá tvrdí, že ho dala bez ich súhlasu vykastrovať cvičiteľka z poľnohospodárskeho družstva v Senici. "Neodôvodnila to nijak. Povedala, že ju to mrzí, ale že nevie, prečo to spravila," dodáva majiteľka Rodena.

Nebezpečný kôň

Trénerka, ktorá pracuje s koňmi celý život a má za sebou množstvo úspechov, tvrdí niečo iné. Priznáva, že majitelia Rodena najskôr kastráciu rázne odmietli, ale keď sa problémy stupňovali a kôň začal byť nebezpečný pre seba aj pre ľudí, majiteľ jej údajne zvolenie dal.

"Majitel koňa od nás dva krát odišiel s tým, že vy ste odborníci, nechávam to na vás, robte čo uznáte za vhodné. Ja som to považovala za súhlas," dodáva bývalá trénerka Rodena Zuzana Kubovičová.

Rovnaké slová však majú pre obe strany úplne iný význam. "My sme jej dali zvolenie, že môže robiť s koňom čo chce, iba čo sa týka výcviku. Po zdravotnej stránke určite nie. Jasne sme jej povedali, že v žiadnom prípade nechceme dať koňa vykastrovať. Máme na to svoje dôvody," hovorí majiteľka koňa.

Súhlas s kastráciou

"Možno bola moja chyba v tom, že som mala majiteľom ešte zavolať, či s tým súhlasia, alebo nie," priznáva Zuzana Kubovičová. O tom, že majitelia mali s koňom takéto plány, údajne počula prvý krát až niekoľko mesiacov po kastrácii.

V prípade sme oslovili takmer desiatku odborníkov z oblasti dostihového športu, ale na kameru sa nikto z nich vyjadriť nechcel, aby nepoškodil jednej ani druhej strane.

Viacerí z nich sa však zhodli, že kastrácie sa robia úplne bežne na základe ústnej dohody medzi trénerom a majiteľom. Písomný súhlas nie je potrebné predkladať ani veterinárom. "Súkromný veterinárny lekár je povinný vykonávať súkromné veterinárne činnosti odborne a na základe objednávky objednávateľa. Žiadna legislatíva neukladá povinnosť zisťovať majiteľa zvieraťa a jeho vôľu," vysvetlil pre televíziu JOJ prezident Komory veterinárnych lekárov MVDr. Tibor Brauer.

Žaloba na trénerku

"Majiteľ sa pokúsil vec vysporiadať mimosúdne, čo sa nepodarilo a preto podal žalobu za náhradu škody," uviedol advokát majiteľov Rodena JUDr. Ivan Jánošík.

Záujem odborníkov však vzbudila aj 25-tisícová zmluva za plánovaný predaj Rodena, ktorú jeho majitelia predložili súdu. Ceny anglických plnokrvníkov sa na Slovensku pohybujú v úplne iných číslach. A podľa viacerých z nich si za takúto sumu môžete na dražbe v zahraničí zaobstarať špičkové zviera.

U nás navyše nie je o plemenných žrebcov slovenského chovu veľký záujem. Podľa webu Závodiska, ktoré dostihy organizuje, je z deviatich ponúkaných žrebcov iba jediný domáceho chovu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy