Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zima 2016: Tuhá a dlhá
Zdielať na

Zima 2016: Tuhá a dlhá

BRATISLAVA / Podľa ľudovej pranostiky by mala v tomto roku prísť mierna zima, no podľa britských meteorológov bude tuhá a dlhá. Vraj taká tu ešte nebola.

Asi len ťažko si dokážeme predstaviť, že už o pár dní, v strede budúceho týždňa, budú padať aj snehové vločky a poriadne sa ochladí. Podľa ľudovej pranostiky to nemusí byť práve najhoršie. "Ak skoro v októbri sneh padá, bude mäkká zima." A aj ďalšie pranostiky napovedajú o miernej zime.

Na druhej strane britskí meteorológovia predpovedajú poriadne tuhú a dlhú zimu už od novembra až do marca. "Tie rozdiely medzi britskými ostrovmi a Európu sú obrovské," povedal meteorológ Peter Jurčovič. 

A preto sa môže streať, že bristská predpoveď bude platiť len pre túto krajinu a na zvyšku Európy môže byť príjemná zima s nadpriemernými teplotami, akú predpovedajú americkí a nemeckí meteorológovia. 

"Ochladenie ku koncu decembra oproti začiatku," opisuje Jurčovič. A potom január i február nadpriemerné teploty, otázny je skôr marec, jar môže meškať. Takéto dlhodobé predpovede je však potrebné brať s rezervou.

Ak sa naplní predpoveď meteorológov, tak už  v utorok zasype Vysoké Tatry niekoľko centimetrov snehu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy