Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jesenné počasie spôsobuje zvýšený počet ochorení
Zdielať na

Jesenné počasie spôsobuje zvýšený počet ochorení

BRATISLAVA / Jeseň je už tu a so sebou prináša nielen ochladenie, ale aj vírusy, nádchu, či kašeľ. Najcitlivejšie sú v tomto období deti, ktorých v ambulanciách pribúda.

Nielen preto, že sa počasie mení z letného na jesenné, čo je záťaž na ich imunitu. Ale aj preto, že sa po prázdninách opäť vrátili do školského, či škôlkarskeho kolektívu.

“V tomto období mi v ambulancii pribúdajú pacienti každým dňom viac a viac a chodia hlavne s respiračnými ochoreniami,“ hovorí Slávka Mišíková, detská lekárka.

“A musím potvrdiť, že čakáreň u tejto detskej lekárky bola naozaj plná. Deti trápili najmä sople a kašeľ,“ Aneta Parišková z TV JOJ.

“V prípade, že sople len začínajú stačí symptomatická liečba, teda vyfúkať nos, dať doň morskú vodu. Netreba hneď utekať k lekárovi. Len keď sa pridružia ďalšie problémy, ako sú vysoké teploty, silný, neustály kašeľ, zmena správania dieťaťa, hovorí Slávka Mišíková.

Podobné je to aj s kašľom. Nie vždy s ním treba hneď utekať k lekárovi.

 “Kašeľ najmä u malých detí je často len zo zatekajúcich soplíkov. NIe každé dieťa musí byť choré, kašeľ môže byť aj prejavom alergie. V tomto období sa vyskytujú aj laryngitídy. Sú nebezpečné tým, že dieťa sa môže dusiť, dodáva Slávka Mišíková.

 Chorobnosť stúpla o 70 percent

Akútne respiračné ochorenia sú na vzostupe nielen u detí, ale aj u dospelých. Úrad verejného zdravotníctva vydal správu, že chorobnosť stúpla takmer o 70 percent

Aj počet prípadov chrípky oproti predchádzajúcemu týždňu stúpol. A to až o 111 percent. V plnej sile by mala chrípka zaútočiť v októbri.

“Začiatok chrípky očakávame v októbri, preto je dobré sa zaočkovať už teraz, lebo vakcína účinkuje až po dvoch týždňoch,“ hovorí Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva.

 Koľko mesiacov je účinná vakcína proti chrípke

Vakcína proti chrípke je účinná šesť mesiacov, mala by teda zaočkovaného ochrániť pred chrípkou počas celej chrípkovej sezóny.

Očkovanie sa odporúča tehotným ženám, deťom vo veku od šiestich mesiacov až päť rokov, starším ľuďom, zdravotníckym pracovníkom a ľuďom s chronickým ochorením.

Vo svojej správe upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva aj na jesennú depresiu, ktorú vyvoláva ubúdanie slnečného svitu. Aby sme sa depresii vyhli, odporúčajú fyzickú aktivitu, cvičenie, beh, alebo dlhšie prechádzky.

 Pozor na kliešte

Prechádzky jesennou prírodou sú určite balzamom na dušu. Dobrú náladu však môžu pokaziť kliešte, ktoré môžu spôsobiť kliešťovú encefalitídu alebo lymskú boreliózu.

Epidemiológovia preto odporúčajú použiť repelent, obliecť si dlhé nohavice, a dlhé rukávy. A po príchode domov si skontrolovať celé telo. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy