Jasno
18°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Zverejnili databázu ľudí súdených bývalým režimom
Zdielať na

Zverejnili databázu ľudí súdených bývalým režimom

BRATISLAVA / Ústav pamäti národa dnes na svojej internetovej stránke zverejnil databázu ľudí súdených bývalým režimom za nedovolené prekročenie štátnej hranice.

Ide o mená 13 000 občanov, ktorí sa rozhodli ilegálne opustiť krajinu alebo prišli na naše územie s úmyslom prekročiť Železnú oponu a tak sú v databáze aj občania Poľska, z východného Nemecka či Maďarska. 

Zverejnení sú všetci

"Sú tam zverejnení prenasledovaní, ale aj ich prenasledovatelia, vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia, je to asi po prvýkrát po páde železnej opony, keď sú sprístupnené mená 158 prokurátorov, 228 sudcov a 86 vyšetrovateľov ŠtB, ktorí sa na perzekúcii podieľali," povedal predseda správnej rady ústavu Ondrej Krajňák. Zároveň apeloval na to, že ten, kto nepozná svoju minulosť, je pripravený si ju zopakovať a preto nemáme právo robiť hrubé čiary za minulosťou.

Databáza vznikla na základe štúdia vyšetrovacích spisov, zvodiek pohraničnej stráže, znaleckých posudkov a zverejnená je aj výška trestu.

Obetí bolo veľa

Železná opona si priamo vyžiadala viac ako 400 obetí na životoch, z toho 42 ľudí zomrelo priamo na Slovensku. Zoznam dnes zverejnených ľudí je zoznam obetí, ktoré boli inak perzekvované režimom. Tresty za nedovolené prekročenie štátnej hranice boli udeľované od pár mesiacov až po tri roky. Režim okrem nepodmienečných trestov používal aj trest zhabania majetku. Niektorí sudcovia udeľovali aj trest do budúcnosti, teda ak niekto z odsúdených niečo zdedil, aj to mu bolo neskôr zhabané.

Ak šlo o rodiny, žena zvyčajne dostala podmienku, muž bol odsúdený nepodmienečne a stalo sa, že im bol zhabaný napríklad aj dom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy