Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do štrajku sa zapojilo 1 773 učiteľov
Zdielať na

Do štrajku sa zapojilo 1 773 učiteľov

BRATISLAVA / Do obnoveného štrajku slovenských učiteľov za vyššie mzdy a viac peňazí do školstva sa v utorok zapojil len zlomok pedagógov. Vyplýva to z údajov Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá protest organizuje. Akciu nepodporil najväčší odborový zväz v školstve.

Podľa ISU sa štrajku zúčastnilo 1 773 učiteľov zo 106 škôl. To je len malá časť z celkového počtu asi 6 700 škôl. Kým v utorok nespokojní pedagógovia vynechali jednu vyučovaciu hodinu, v najbližších týždňoch plánujú dĺžku protestu postupne predlžovať. ISU očakáva, že počet štrajkujúcich pedagógov bude stúpať.

Zhruba dve percentá škôl v krajine sa zapojilo aj do pôvodne časovo neobmedzeného štrajku, ktorú ISU usporiadala na začiatku tohto roka. Po troch týždňoch organizátori protest ale prerušili bez toho, aby dosiahli splnenie svojich požiadaviek, na ktoré by štát musel vynaložiť niekoľko stoviek miliónov eur.

Zvýšenie platov o 4 percentá

Tento štrajk takisto nepodporil najväčší odborový zväz v školstve, ktorý podobnú protestnú akciu s výrazne vyššou účasťou učiteľov usporiadal v roku 2012. Ani vtedy pedagógovia svoje hlavné požiadavky nepresadili.

Ministerstvo školstva v reakcii na najnovší štrajk už skôr pripomenulo, že platy učiteľov stúpli na začiatku tohto roka o štyri percentá a o ďalších šesť percent od septembra. Nespokojní pedagógovia požadujú výraznejšie prilepšenie.

Platy začínajúcich

"V programovom vyhlásení sa vláda zaviazala za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien zvýšiť tarifné platy uvedených kategórií zamestnancov o 6 percent aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Ide tak o historicky prvý, vládou garantovaný záväzok, že platy týchto zamestnancov sa budú zvyšovať až do konca volebného obdobia," povedala hovorkyňa ministerstva školstva Eva Koprena. Najmä platy začínajúcich pedagógov na Slovenskú sú podľa odborov i ministerstva školstva nízke a výraznejšie zaostávajú za priemernou mzdou v krajine, ktorá v prvom polroku dosiahla 884 eur.

Zvýšiť výdavky na vzdelávanie a zlepšiť odmeňovanie pedagógov odporučila slovenská Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Upozornila tiež, že počet škôl a stavy učiteľov na Slovensku klesli oveľa pomalšie ako počty žiakov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy