Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Učitelia chystajú štrajk, vyučovanie bude začínať neskôr
Zdielať na

Učitelia chystajú štrajk, vyučovanie bude začínať neskôr

BRATISLAVA / V utorok (13.9) by sa malo vyučovanie začať o hodinu neskôr a každý ďalší týždeň o ďalšiu hodinu. Akcia Iniciatívy slovenských učiteľov môže mať oveľa väčšiu podporu ako tá posledná. Odbory dali svojim členom zelenú.

Oficiálne to z úst predsedu odborov zaznieť nemôže. "Podpísali sme sociálny zmier pre rok 2016, takže odbory sa nezúčastnia oficiálne protestov, ktoré iniciatíva robí," uviedol predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Neoficiálne sa ale štrajku až tak silno nebráni. Členom odborov odkázal, že si v utorok môžu pospať dlhšie. "Nemôžeme prieť snahu ani jednému učiteľovi, aby vyjadril svoj postoj takýmto spôsobom, ako to je v súčasnosti ," dodal Ondek. 

Sociálny zmier čoskoro končí. Do 15. októbra musí byť pripravený rozpočet na budúci rok a začne platiť úplne nová kolektívna zmluva na rok 2017.

Ešte v auguste školské odbory požadovali navýšenie platov o 25 percent, dnes už hovoria iba o desiatich pre pedagogických aj nepedagogických zamestnancov. Je to totiž dohoda s konfederáciou odborových združení. "Je tam návrh desať percent pre všetkých zamestnancov štátnej a verejnej správy," hovorí Ondek. 

Pri podobnom návrhu v roku 2013 to bolo 1,5 eur, dnes to bude ešte viac. Školské odbory sú odhodlané za zvyšovanie platov bojovať. "Pokiaľ nepodpíšeme kolektívnu dohodu na rok 2017, tak je tu priestor na protesty a prípadné štrajky," dodal Pavel Ondek. 

Ministerstvo školstva zatiaľ reagovať nechce. Na hľadanie kompromisov im stále ostáva niekoľko týždňov. "Rokovania stále pokračujú, takže je predčasné sa k tejto téme vyjadrovať," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Eva Koprena. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy