Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Poplatky za škôlky a jasle môžu stúpnuť o 100 percent
Zdielať na

Poplatky za škôlky a jasle môžu stúpnuť o 100 percent

BRATISLAVA / Zámer štátu podporiť vznik a väčšiu kontrolu jaslí sa nestretol s veľkou podporou. Výhrady majú hlavne majitelia súkromných zariadení, ktoré už roky suplujú úlohu obcí a štátu v tejto oblasti.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravilo návrh zákona, ktorý bude upravovať ich fungovanie. Majitelia škôlok ale tvrdia, že mnohé veci v zákone sú postavené na hlavu môžu byť pre nich likvidačné. Ministerstvo oponuje tým, že 20 rokov ich prevádzku zákon neriešil a chce zabezpečiť iba vhodné prostredie pre výchovu detí. 

"Dnes sa objavuje kritika aj na základe rôznych prípadov, ktoré sa stali, kritika, že štát to nerieši. Zákon tieto pojmy ani nepozná, čiže je tu 20 rokov jedno obrovské vákuum," povedal štátny tajomník ministerstva PSVaR Braňo Ondruš.

V prvom rade chce ministerstvo zaviesť registráciu. Ak si povinnosť nesplnia, za prevádzkovanie načierno im hrozí pokuta až 35 000 eur. S týmto ale súkromné jasle a škôlky problém nemajú. Ten vidia v podmienkach, ktoré potom musia ako registrované zariadenia spĺňať. 

Bezbariérové prístupy

Bez ohľadu na to, či ich zariadenie navštevujú telesne postihnuté deti alebo nie, každé z nich bude povinné vybudovať bezbariérový prístup. To sú prvé vysoké náklady. Ďalšie zltne úprava priestorov. V jednej miestnosti - vrátane tej vyhradenej na popoludňajší spánok, už nebude môcť byť viac ako 12 detí. A potom sú tu aj ďalšie výdavky - na nové pracovné sily. Ak zariadenie navštevujú deti do troch rokov, jedna učiteľka sa môže starať maximálne o 4 deti naraz. 

"Pri deťoch, ktoré sú od 0 do 1 roka, áno beriem, ale 2 a polročné dieťa, ktoré si zvyká na škôlkarsku dochádzku? Veď príde do štátnej škôlky a tam bude 24 detí," myslí si majiteľka súkromných jaslí Jadranka Krasňaská.

Štyri deti na jednu učiteľku

"V štátnej škôlke je na jednu učiteľku 10 detí, v nemocnici na jednu sestričku 11 detí. Tak prečo by sme my mali mať 4 deti na jednu učiteľku," hovorí Lucia Gomez členka ASŠaŠZ.

Ak zákon prejde v podobe, v akej je teraz, dieťa, ktoré dajú rodičia do jaslí, ich bude môcť navštevovať iba do konca kalendárneho roka, v ktorom dovŕši tri roky. To znamená, že deti, narodené od septembra do decembra koncom roka ukončia dochádzku, ale kým sa začne v štátnej škôlke nový školský rok, rodičia budú musieť niečo vymyslieť a pre dieťa nájsť iné zariadenie.  

Súkromné jasle navyše budú môcť prijímať iba deti rodičov, ktorí pracujú, alebo študujú. Ak je ich matka na materskej s mladším súrodencom, pravdepodobne to už možné nebude. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy