Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovenskej ekonomike sa darí, vláda preto viac míňa
Zdielať na

Slovenskej ekonomike sa darí, vláda preto viac míňa

BRATISLAVA / Budúcoročný štátny rozpočet by mal zaistiť nižší schodok, viac peňazí do verejnej pokladnice, no i vyššie výdavky na chod štátu. Ekonomike sa darí, a preto vláda chce minúť o miliardu viac, ako dostane. Analytici ale upozorňujú, že pri lepšom hospodárení by sme každý rok mohli menej míňať a viac šetriť.

Slovenská ekonomika zaznamenáva jedno z najlepších období. Postupne sa vracia na predkrízovú úroveň.

"Máme najrýchlejší ekonomický rast zo všetkých krajín eurozóny," informoval minister financií Peter Kažimír. "Ľudia si môžu dovoliť viac míňať," dodal premiér Robert Fico.

Podmienky na šetrenie

Inflácia neexistuje, nezamestnanosť klesá a reálne mzdy rastú. Podľa odborníkov je sú to ideálne podmienky na šetrenie na horšie časy.

Napriek tomu, že vláda každý rok znižuje schodok verejných financií, ekonómovia si vedia predstaviť aj lepšie hospodárenie štátu.

"Každé dodatočné euro, ktoré vláda získa na daniach, sa obratom aj minie a často veľmi nesystémovo," hovorí ekonomický analytik Martin Vlachynský. 

"Vláda sedí len na kase a berie si svoj podiel z miezd a ziskov a tým jej rastú daňové príjmy," vysvetľuje ekonomický analytik INESS Radovan Ďurana.

Prerozdeľovanie financií

Analytici preto navrhujú zaviesť výdavkové limity a efektívnejšie prerozdeľovanie financií. Podľa nich si vláda už niekoľko rokov užíva daňový raj, ktorý nechce opustiť.

"Pôjdeme cestou znižovania priamych daní, tým pádom sa nevytvára priestor na to, aby sme znižovali náklady práce," hovorí Kažimír.

Jednou z priorít je zároveň zmenšiť regionálne rozdiely. Vláda plánuje v krátkom slede výjazdové rokovania do viacerých okresov na východe Slovenska. Hovoriť sa bude aj o tom, ako si poradiť s dlhodobo nezamestnanými.

"Ak niekto odmieta pracovať a dostáva pracovné ponuky, na to by mala prísť adekvátna reakcia zo strany štátu," dodáva Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy